<
actueel / nieuws

Online festivals in tijden van covid-19

24 maart 2021

Sinds maart 2020 stonden festivals voor een lastige keuze om hun festival te verplaatsen, aan te passen of af te gelasten als gevolg van de covid-19-pandemie. Sommige van hen organiseerden last minute een online alternatief en andere festivals werden verplaatst naar 2021. Om organisaties de gelegenheid te bieden een aanvraag te doen voor festivals die plaatsvinden in de eerste helft van 2021, stelde het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in augustus 2020 een extra aanvraagronde in.

Binnenkort kun je online deelnemen aan vier door de Regeling Festivals ondersteunde festivals. Wij zetten ze voor je op een rij:

Kaboom Animation Festival 2021
Big Bang is het thema van het Kaboom Animation Festival dat van 31 maart tot en met 5 april 2021 dit jaar online plaatsvindt. Kaboom Animation Festival wil animatie positioneren als medium dat een essentiële en duidende rol speelt in het veranderende en groeiende medialandschap. Geniet thuis, op je werk of waar en wanneer het je uitkomt van wat (inter)nationale topanimators te bieden hebben met 333 films uit 53 landen. In het programma draaien animaties over dinosaurussen, oermensen en klunzige goden naast films over sociale thema's. En op 29 en 30 maart 2021 zijn daarnaast de Kaboom Industry Days met discussies over het Nederlandse animatielandschap.
kaboomfestival.nl

Imagine Film Festival 2021
Liefhebbers van horror, science fiction en fantasy kunnen van 7 tot en met 17 april 2021 tijdens Imagine Film Festival online genieten van een programma bestaande uit ruim 55 korte films, talks, masterclasses en meer. Bij Imagine Film Festival draait alles om de verbeelding. Ieder jaar dagen ze het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen.
imaginefilmfestival.nl


 • Rewire 2021
  Van 6 tot en met 9 mei 2021 presenteert Rewire online een veelvoud aan projecten en formats die de verschillende manieren demonstreren waarop kunstenaars werken hebben gemaakt en uitgevoerd onder fysieke beperkingen. Ontdek op dit jaarlijkse internationale festival innovatieve muziek en geluidskunst en ervaar een breed programma met een focus op de artistieke voorhoede in de actuele elektronische muziek, new jazz, experimentele pop, geluidskunst en modern gecomponeerde muziek. Het festival brengt artiesten en publiek samen om unieke audiovisuele en interactieve ervaringen te creëren en te delen, naast een discursief programma van lezingen, workshops en meditaties dat tot doel heeft om kritisch in te gaan op het festivalthema (Re)setting.
  rewirefestival.nl

  Illustratie Biënnale 2021
  De Illustratie Biënnale viert elke twee jaar de veelzijdigheid van illustratie met presentaties van illustratoren, exposities en publicaties over de hedendaagse beeldcultuur. Het festival is een ontmoetingsplaats voor illustratoren, vakgenoten, opdrachtgevers, uitgevers en andere liefhebbers van graphic art. Het legt verbanden tussen inhoud, illustratoren en publiek, en is daarin uniek. De Illustratie Biënnale 2021 opent zondag 30 mei om 11.30 uur met het podiumprogramma via een livestream vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Kijk mee naar de veelzijdigheid en kracht van illustratie met interviews en presentaties van Bodil Jane, Sarah Yu Zeebroek, Peter Van den Ende, Farida Sedoc, Geertje Aalders, Johan Kleinjan, Jeanne Detallante, Zaou Vaughan en Leonie Bos.
  illustratiebiennale.nl

 • nieuwe regeling
  Het fonds werkt aan een nieuwe festivalregeling die rekening houdt met de regionalisering van festivals en de covid-19-pandemie. Elke aanvraag moet voldoen aan de eisen en doelstellingen van de nieuwe Regeling Festivals. Meer informatie over de nieuwe opzet van de Regeling Festivals wordt later dit jaar bekendgemaakt.