<
actueel / nieuws

Open City Batam

13 april 2011

SHAU onderzoekt of informele structuren in steden kunnen functioneren als een principe voor het stadsontwerp van de Open City. De Indonesische stad Batam is onderwerp van onderzoek. Dit project werd ondersteund vanuit de deelregeling Internationale Projecten.

SHAU is naar aanleiding van het project Reciprocity – dat onderdeel was van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam – uitgenodigd om een visie te ontwikkelen voor de Indonesische stad Batam. De stad heeft problemen en potenties die aansluiten bij het concept Reciprocity. Dit concept onderzoekt of informele structuren in steden kunnen functioneren als een principe voor het stadsontwerp van de Open City.

Thema's
SHAU heeft vier thema's benoemd aan de hand waarvan de mogelijkheden voor Batam worden verkend: Open Kampungs, Open Social housing, Open Islands en Open Centers. SHAU organiseert een aantal workshops, expertmeetings en lezingen in Batam en Rotterdam. Daarin verkennen ze de mogelijkheden voor Batam en onderzoeken de toepasbaarheid van het concept Reprocity als een stedenbouwkundige strategie in nieuw te ontwikkelen steden. De workshops worden begeleid door Kees Christiaanse, Daliana Suryawinata (SHAU) en Stephen Cairns (Universiteit Edinburgh).
Het project Open City Batam is ondersteund vanuit de deelregeling Internationale Projecten van het SfA. Volgende sluitingsdatum is 1 mei.

SHAU