<
actueel / nieuws

Open Oproep ADE Sound Lab 2015

15 april 2015

Het Stimuleringsfonds organiseert samen met het Amsterdam Dance Event (ADE) een verdiepend programma onder de naam ADE Sound Lab, met daaraan gekoppeld een Open Oproep. Het programma is gericht op experimenten en onderzoek op het vlak van muziekinstrumenten en beeld en geluid in relatie tot de dance-scene. Het Amsterdam Dance Event 2015 vindt plaats van 14 t/m 18 oktober in Amsterdam. Deadline voor deze oproep is 18 mei.

Het Stimuleringsfonds ontving in 2013-14 binnen de Deelregeling E-cultuur verschillende voorstellen met betrekking op elektronische muziek. Het betrof voorstellen gericht op het ontwikkelen van nieuwe instrumenten, modulaire synthesizers en audio-installaties, maar ook voorstellen voor vernieuwing op het gebied van beeld en visualisaties van geluid. Daarnaast zijn er veel e-cultuur festivals die muziek of geluid een plaats geven in hun programmering of dit als hun kernprogrammering zien. Voorbeelden zijn Sonic Acts, Fiber, REWIRE, STRP en Incubate. Het Stimuleringsfonds wil de brede interesse die leeft onder makers en festivals kanaliseren en vertalen naar een sterk programma, gericht op een internationaal vakpubliek. Het doel is internationale aandacht te genereren voor deze makers. Het fonds hoopt dat Nederlandse makers een internationaal vervolg kunnen geven aan hun activiteiten in het kielzog van het succes van Nederlandse DJ's. Hiervoor is het Stimuleringsfonds een samenwerking aangegaan met ADE, dat wereldwijd toonaangevend is binnen de dance-scene, en STEIM, dat beschikt over een goed netwerk op dit onderwerp.

Het Stimuleringsfonds en ADE roepen makers, programmeurs en muzikanten op een projectvoorstel aan te dragen voor het ADE Sound Lab programma. ADE Sound Lab is een meerdaags programma waarin de diepte wordt gezocht op het gebied van geluidssynthese en innovatieve manieren om geluid te produceren. Daarnaast is er aandacht voor experimentele combinaties van geluid en visualisaties. ADE en het Stimuleringsfonds willen pioniers op dit gebied de ruimte geven om te laten zien waar ze mee bezig zijn en hun projecten verder helpen ontwikkelen. Het programma bevat demonstraties, workshops en masterclasses. Er zijn lezingen, een DIY-area, jamsessies en optredens. Er is nadrukkelijk ruimte voor experiment. Focuspunten zijn modulaire synthesizers en integratie van beeld en geluid.

Het programma wordt mede samengesteld uit de inzendingen van de Open Oproep. In welke vorm en binnen welk onderdeel het project wordt gepresenteerd, wordt in overleg met ADE en de inzenders bepaald. Het Stimuleringsfonds heeft een totaal bedrag van € 40.000 gereserveerd voor de doorontwikkeling van verschillende projecten in de aanloop naar ADE.

Meer informatie over de Open Oproep en hoe hiervoor aan te vragen vindt u hier.