<
actueel / nieuws

Open Oproep Residency Arita 2017, Japan

03 mei 2016

Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bieden in 2017 gezamenlijk twee residency perioden aan in de Japanse Saga regio. Ontwerpers en beeldend kunstenaars kunnen hiervoor een voorstel indienen. Ontwerpers dienen een aanvraag in via de online aanvraagomgeving van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, beeldend kunstenaars via het Mondriaan Fonds. Uiterlijke indiendatum voor deze oproep is 17 juni 2016.

De werkperiode in Japan biedt aan veelbelovende kunstenaars en ontwerpers de ruimte om onderzoek te doen op artistiek en technisch gebied om hun eigen werk te ontwikkelen, waarbij er een intensieve wisselwerking moet ontstaan met de betrokken porseleinproducenten in de regio. Een belangrijk uitgangspunt van deze residency is om speciale technieken te leren binnen de oudste keramische industrie van Japan en deze in het eigen werk toe te passen. Van de kunstenaars/ontwerpers wordt enige basiskennis van het werken met keramiek verwacht.

Voor de werkperiode van start gaat worden de residenten door ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara gekoppeld aan een van de tien potteries in Arita. De pottery is tevens het contactpersoon die voor technische ondersteuning zorgt bij het Ceramic Technical Research Laboratorium in Arita. Er is een assistent/vertaler aanwezig die de residenten een aantal uren per week helpt bij besprekingen met de potteries en andere praktische vragen. De ervaringen en resultaten van de residency worden middels lezingen en/of workshops gedeeld in Arita en later in Nederland. Per periode werken steeds een kunstenaar en een ontwerper in Arita. De residenten verblijven in een traditioneel Japans huis waar ieder een eigen kamer tot zijn beschikking heeft. De woonkamer, badkamer en keuken worden samen gedeeld. Zie ook: www.2016arita.com.

Meer informatie over de Open Oproep en hoe hiervoor aan te vragen vindt u hier.