<
actueel / nieuws

Opening Shenzhen Architectuur Biënnale

21 november 2013

Block A 302, Sculpture Academy No.8 ZhongKang Road, Shangmeilin, Futian District, Shenzhen

Op 6 december 2013 opent in Shenzhen, China, de 5e Internationale Architectuur Biënnale van Shenzhen (6 december 2013 – 28 februari 2014), dit maal onder leiding van creatief directeur Ole Bouman, in samenwerking met de Chinese curator Li Xiangning en de Amerikaan Jeffrey Johnson.

Het thema is Urban Border. Dit verwijst naar de grens met Hong Kong, maar ook naar de grenzen van de discipline architectuur en de complexe sociale omstandigheden in de stad.

Context biënnale
De biënnale vindt plaats in de oude industriële zone Shekou, die historisch gezien een van de weinige grensovergangen met Hong Kong betekende. Shekou is een wijk in opkomst, een nieuw gebied dat door de gemeente is aangewezen als nieuwe bestemming voor wonen, werken en ontspanning. De Biënnale zal de eerste grote, internationale aanzet geven voor de herontwikkeling van deze wijk.

De Shenzhen Urbanism / Architectuur Biënnale is voor het eerst in 2005 gehouden op initiatief van de lokale overheid om Shenzhen als creatieve stad te promoten. Vanaf 2007 wordt de biënnale in samenwerkling met de stad Hong Kong gehouden: de twee-stedelijke Hong Kong & Shenzhen Biennale of Urbanism and Architecture (UABB).

Op 6 december, vanaf 16:00 uur vindt de openingsceremonie plaats bij The Value Factory, in de voormalige glasfabriek.
>> Lees Meer

Value Factory
Twee uitdagende locaties vormen de kern van deze editie: een voormalige glasfabriek, als de hoofdlocatie, en een oude veerboot terminal.
De glasfabriek is gebouwd in 1983. Net als de veerbootterminal, is de fabriek verlaten en in een ruïne-achtige staat. Beide gebouwen worden herontwikkeld. In plaats van vernietiging van dit industrieel erfgoed – de gebruikelijke methode in China – is er besloten om de gebouwen te behouden en de kwaliteiten te benadrukken.

Voor de biënnale is de glasfabriek omgedoopt tot Value Factory. De oude fabriek verandert letterlijk in een cultuurfabriek, waar architectuur en design wordt geproduceerd en niet uitsluitend getoond. Om invulling te geven aan de activering en productie van cultuur zijn partners uitgenodigd, van internationaal gerenommeerde musea als MOMA New York, het Victoria Albert Museum, Maxxi Rome tot educatieve instellingen als MIT en Shenzhen University.

Nederlandse projecten in Shenzhen
Ook verschillende Nederlandse bureaus leveren een bijdrage. Het Stimuleringsfonds ondersteunt deze projecten vanuit de deelregeling Internationalisering:

• Droog Design
Droog organiseert in de Value Factory Material Matters, een serie presentaties en demonstraties van imaginaire bedrijven die elk op alternatieve wijze omgaan met materie, uitgaande van schaarste en creativiteit.
>> website

• OMA
Rem Koolhaas is artistiek directeur van de Venetië Biennale 2014. Zijn thema is 'Fundamentals', een onderzoek naar de kernelementen van de architectuur. Een voorproef van dit onderzoek zal in Shenzhen te zien zijn onder begeleiding van Chinese architectuurhistorici en erfgoedkenners.
>> website

• Volume Magazine
Volume verzorgt als speciale editie de catalogus van de Biënnale. Deze wordt vormgegeven door Irma Boom. De redactie zal in de Value Factory plaatsvinden.
>> website

• INTI: International New Town Institute
INTI doet wereldwijd onderzoek naar New Towns, zoals Shenzhen. Voor deze Chinese stad wordt gefocust op 'social sustainability' en succesvolle bottom-up initiatieven uit de wijk Da Lang zijn uitgenodigd om over hun activiteiten te vertellen.
>> website

• Studio Merve Bedir (L+CC: Land+Civilization Compositions)
Merve Bedir heeft samen met diverse partijen, waaronder UN Habitat, onderzoek gedaan naar stedelijke transformaties. Onderzoek in Turkije resulteerde in de film Agoraphobia. In de Value factory wordt de film getoond om de lessen te testen op Shenzhen. Daarnaast wordt in workshopverband een app vervaardigd die de fysieke verandering van Shenzhen in real time zichtbaar moet maken.
>> website

Andere Nederlandse projecten die aanwezig zijn in de Value Factory zijn: The Berlage Delft, met diverse netwerk- en samenwerkingsactiviteiten, en THNK, Amsterdam School of Creative Leadership, met een seminar over hoe de waarde van de Value Factory op lange termijn kan worden behouden.

Wekelijkse reports
Gedurende de Shenzhen Urbanism / Architectuur Biënnale zal het Stimuleringsfonds wekelijks reports publiceren vanuit Shenzhen. De ontwerpers en curatoren komen zelf aan het woord over hun project en ervaringen in Shenzhen.

Op 12 december verschijnt de eerste report.

Daarna verwachten we bijdrages o.a. OMA, The Mobile City, Droog Design, Merve Bedir (Land+Civilization Compositions), International New Town Institute (INTI) en Volume Magazine.

Houd onze website en sociale media (twitter / facebook / linkedin) in de gaten.

website

2013.szhkbiennale.org