<
actueel / nieuws

Poëzie op het scherm

29 mei 2012

Wat gebeurt er als een dichter en een vormgever samen een 'gedicht' maken dat speciaal voor mobiele schermen is bedoeld? Op 17 mei werd de zesde editie van Poëzie op het scherm (2012) gepresenteerd in TrouwAmsterdam. Voor het eerst werden de mogelijkheden van mobiele schermen onderzocht.

Poëzie op het scherm wordt sinds 2005 georganiseerd. Ieder jaar krijgt een zestal dichters en vormgevers de gelegenheid om gezamenlijk te zoeken naar een nieuwe vormtaal. Het resultaat is een rijke variëteit aan presentaties van nieuw werk waarin de mogelijkheden van interactiviteit, voordracht, typografie en beweging, de vluchtigheid van het beeldscherm, generatieve kunst en de samenhang tussen beeld, film, geluid en tekst zijn benut.

Augment It
De nieuwe werken van 'Poëzie op het mobiele scherm' werden 17 mei jongstleden gepresenteerd als een onderdeel van Augment It!, Stedelijk @ Trouw/De Verdieping. Dit bijzondere programma in het gebouw van TrouwAmsterdam was gewijd aan alle mogelijke vormen van Augmented Reality (AR) waar beeldend kunstenaars, dichters, architecten en designers op dit moment mee experimenteren.

200 ton TNT
Een van de werken die tot stand is gekomen, is 200 ton TNT. 200 ton TNT is een augmented reality app voor smartphone/tablet en bevat een explosief goedje 'dagdichting'. Elke dag van de week presenteren Maarten Doorman, Nils Mühlenbruch en PJ Roggeband een frisse poëtische lichting. De gedichten worden zichtbaar door je telefoon te richten op de TNT brievenbussen.www.poezieophetscherm.nl

www.200t-tnt.nl

Poëzie op het scherm kwam tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds en het Mondriaanfonds. De resultaten van eerdere edities vindt u op www.digidicht.nl.