<
actueel / nieuws

Publicatie Hedy d'Ancona-prijs 2014

21 juli 2014

Tijdens de prijsuitreiking van de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur op 5 juni werd het eerste exemplaar van de publicatie Hedy d'Ancona-prijs 2014 gepresenteerd. Deze uitgave schetst, aan de hand van een aantal essays, de huidige ontwikkelingen in de zorgarchitectuur en gaat in op nieuwe kansen voor de architect, toepassingen van technologie voor een menselijke maat en hoe architectuur kan bijdragen aan meer zelfredzaamheid.

Dagelijks haalt de zorg de voorpagina's van kranten en andere media. Van de burgers wordt verwacht dat ze meer doen om zelf gezond te blijven en tegelijk meer tijd besteden aan mantelzorg in welke vorm dan ook. De vraag is hoe dit ideaal, waarin zorg het hart vormt van de samenleving, samen kan gaan met een internationaal concurrerende, lerende economie. Hoe valt de zorg voor familie, vrienden en buren te combineren met een geïndividualiseerde netwerksamenleving? De differentiatie en decentralisatie van het zorgaanbod, vaak gekoppeld aan allerlei andere functies, is een stap in de goede richting. Een zorgende samenleving is een humane samenleving; dat zou het overtuigende perspectief moeten zijn. Maar zover zijn we zeker nog niet. Wel gonst het van de experimenten, zoals blijkt uit de verschillende essays in deze publicatie.

Lees ook meer over de nominaties, eervolle vermelding en de prijswinnaar in het gepubliceerde juryrapport. Er is eveneens beeldmateriaal opgenomen van alle inzendingen. De publicatie, met een persoonlijk voorwoord van Hedy d'Ancona, is kosteloos te bestellen door een mail te sturen naar info@stimuleringsfonds.nl, onder vermelding van naam, adres en (wanneer toepasselijk) organisatie.

>> Winnaar Hedy d'Ancona-prijs 2014

>> Publicaties Stimuleringsfonds

>> Meer over de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur