<
actueel / nieuws

Report Shenzhen 2013 - Ole Bouman

19 december 2013

Shenzhen, China

Vanaf 19 december publiceert het Stimuleringsfonds gedurende de Shenzhen Urbanism / Architectuur Biënnale wekelijks een report vanuit Shenzhen.
De ontwerpers en curatoren komen zelf aan het woord over hun project en ervaringen in Shenzhen.

Het eerste report is geschreven door creatief directeur van de biënnale Ole Bouman.

Ole Bouman | Tempo is Waarde

Precies één jaar geleden nam ik afscheid als directeur van het Nederlands Architectuur instituut. Bij die gelegenheid schreef ik een eindverantwoording over zes jaar werk. Ik vond dat er in die tijd veel was gebeurd: een verbouwing, gloednieuwe vaste tentoonstellingen, een maatschappelijke ontwerpagenda met dito partners, een geactualiseerd collectiebeleid, veel meer bezoek, en nog zo'n paar zaken. Klaar voor een vliegende start van Het Nieuwe Instituut.

Inmiddels weet ik dat je in China in minder dan een jaar een veelvoud hiervan kunt doen voor een fractie van het geld. Afgelopen februari kreeg ik een opdracht om als creatief directeur van de Shenzhen Biennale 'iets' te doen in een verlaten ruïne die jaren daarvoor dienst had gedaan als glasfabriek. Tien maanden later staat er een 'Value Factory' met daarin plaats voor tentoonstellingshallen, een conferentie centrum, een educatorium, een ontwerpkantoor, een academie, een 'siloadventure', een winkel, café-restaurants, een schoorsteen als stedelijk baken, een panoramadek, een evenemententerrein, een stadstuin, een vijver, kantoorruimte en een verzamelgebouw voor 15 wereldberoemde cultuurinstellingen die zichzelf hier voor China opnieuw kunnen uitvinden.

Let wel, niet alleen maar als zielloze hardware. Want:
Of er ook meteen vast honderd evenementen kunnen worden georganiseerd'¦
En of dit pakket op de groei kan worden ontwikkeld'¦
En of de weg er naartoe ook meteen kan worden ontworpen'¦
En of de opening een inhoudelijk spektakel kan worden'¦

Dat spektakel is inmiddels achter de rug, dat nog werd vergroot door de plotselinge komst van koningin Mathilde, die graag op de foto wilde met de curator van het Massachusetts Institute of Technology die Belg bleek te zijn. Voor het zover was luisterde ze samen met 3000 toeschouwers echter eerst naar het geluidskunstwerk van Allard van Hoorn. Nu, drie dagen later, zijn er inmiddels bijna 10.000 bezoekers binnen geweest, onder meer op zoek naar Droog, The Berlage, HNI, INTI en OMA. We hebben nog 72 dagen Biennale voor de boeg.

Dit blijkt dus allemaal mogelijk in een uithoek van Shenzhen en de vraag is waarom. Mijn eigen ervaring en werklust vallen als oorzaken in het niet bij de volgende condities ter plaatse:

1. Een gebouw was afgeschreven maar bleek van een Louis Kahn-achtige kwaliteit. Het ontwerp van de renovatie hoefde deze schoonheid slechts te ontdekken en groots op het schild te hijsen.

2. Een budget was alleen bestemd voor eindresultaten. Tijd was er alleen voor het hoogstnoodzakelijke.

3. Ondanks het ruim voorhanden individuele talent, was er weinig ruimte voor solisme in een bijna heilige verering van het gezamenlijke einddoel.

4. Internationale deelnemers zagen zonder uitzondering een goede performance in Shenzhen als een opstap naar meer kansen in China.

5. Er was een toekomsthorizon die het mogelijk maakt het project onderdeel te maken van een grotere missie van vrijwel alle investerende partijen.

6. Vakmanschap, maar wel binnen een volledig corporatistische bouwcultuur .

Zo bezien is het geen wonder dat het opschiet. Een paar jaar geleden nog gold voor Shenzhen de slogan 'Time is Money'. Voor dit project geldt: 'Tempo is waarde'.

Voor meer informatie zie:
szhkbiennale.org
olebouman.com
weibo.com/olebouman

  • Courtesy of UABB / Transformation of the Guangdong Float Glass Factory

  • Courtesy of UABB / Transformation of the Guangdong Float Glass Factory

  • Courtesy of UABB / Transformation of the Guangdong Float Glass Factory

  • Courtesy of UABB / Transformation of the Guangdong Float Glass Factory

  • Courtesy of UABB / Transformation of the Guangdong Float Glass Factory

website

www.stimuleringsfonds.nl