<
actueel / nieuws

Rotterdamse Klassiekers

15 maart 2012

Rotterdam is geen stad die bekend is om zijn monumenten, maar toch is er inmiddels een bijzondere reeks van gebouwen, stadsblokken en ensembles die een tweede leven zijn ingegaan of daarvoor staan voorgesorteerd. Architectuurcentrum AIR organiseert excursies naar deze klassiekers. Op zondagmiddag 25 maart staat er een bezoek gepland aan de voormalige metaalfabriek Struycken en co in Rotterdam Zuid. Inmiddels is deze oude loods herontwikkeld tot het hoofdkantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs. Aanvang 12.00 uur. Aanmelden via website AIR.

Het centrum heeft de fabriek uitgeroepen tot een zogenaamde Rotterdamse Klassieker: een bijzonder gebouw, stadsblok of ensemble dat is of wordt getransformeerd en een nieuwe functie krijgt. Regelmatig organiseert AIR een excursie naar een van deze klassiekers. De initiatiefnemers delen hun motieven en fascinatie, deelnemers worden geïnspireerd. AIR hoopt dat de rondleidingen bijdragen aan het zichtbaar maken van de mogelijkheden van vernieuwing en herbestemming in een stad die maar weinig monumenten kent.

Struycken en co
De metaalfabriek uit 1951 functioneerde na de Tweede Wereldoorlog als leverancier van metaal voor de wederopbouw van de stad. Karakteristiek voor de loods met uitzicht op de Maas zijn de lichtstraten en de staalconstructie van de behouden machinerie. In 2010 gaf IMd Ingenieurs de opdracht aan Ector Hoogstad Architecten voor het realiseren van een hoofdkantoor waarin de karakteristieken van de loods zoveel mogelijk zichtbaar zouden blijven. Tijdens de excursie geven opdrachtgever en architect een toelichting over het initiatief en de samenwerking die daarop volgde.
Meer informatie over het programma en aanmelden kan op de website van AIR foundation.

filmpje