<
actueel / nieuws

Samenwerking met Fonds Kwadraat verlengd

24 april 2019

Sinds 2014 werkt het Stimuleringsfonds samen met Fonds Kwadraat in het verstrekken van rentevrije leningen. Beide fondsen zijn onlangs overeengekomen de samenwerking in elk geval voort te zetten tot april 2020. De samenwerking biedt ontwerpers en makers die subsidie ontvangen van het Stimuleringsfonds de mogelijkheid om zonder extra toetsing door de commissie van Fonds Kwadraat aanspraak te maken op een rentevrije lening van Fonds Kwadraat van maximaal 8.000 euro.

Door de samenwerking tussen het Stimuleringsfonds en Fonds Kwadraat zijn er meer financiële mogelijkheden voor ontwerpers. Het doel van deze samenwerking is om makers en ontwerpers verder te laten bouwen aan de professionalisering van hun praktijk en het ondernemerschap. En dat is precies waarvoor industrieel ontwerper Simone Tertoolen haar subsidie van het Stimuleringsfonds en de lening bij Fonds Kwadraat afgelopen jaar gebruikte. Onder de naam MINOIS zette ze haar eigen tassenbedrijf op en de productie van de eerste exemplaren is bijna rond.

wearables van MINOIS
'Ik heb bij het Stimuleringsfonds subsidie aangevraagd voor de presentatie van mijn tassen op de Salone del Mobile in Milaan afgelopen jaar. In de tassen zit technologie verwerkt waardoor ze extra functionaliteit bieden. Onderweg kun je ze gebruiken als oplader van je telefoon of tablet. En als je hem opent, licht het interieur op zodat je je spullen makkelijk kunt vinden. In Milaan werden mijn tassen heel goed ontvangen. Voor mij betekende dat de laatste zet om ervoor te gaan en de productie te gaan opstarten', vertelt Simone.

'Dankzij de subsidie van het Stimuleringsfonds was de lening bij Fonds Kwadraat zo rond. Het verbaasde me hoe snel het ging.'De tassen zijn het eerste product dat Simone Tertoolen zelf op de markt brengt. Best een hele stap waarin je flink moet investeren. Simone besloot een lening aan te vragen bij Fonds Kwadraat aangezien deze rentevrij is. 'Dat is natuurlijk heel aantrekkelijk, zeker als je een eigen bedrijf aan het opzetten bent. Voor andere leningen moet je vaak veel gegevens aanleveren, dat is heel begrijpelijk, maar dankzij de subsidie van het Stimuleringsfonds hoefde dat bij Fonds Kwadraat niet en was de lening zo rond. Het verbaasde me hoe snel het ging. Ik heb daarnaast ook nog geld geleend van vrienden, maar ook dat is veel minder aantrekkelijk omdat het verplicht is rente te rekenen.'

Simone vertelt dat ze in het productieproces best wat hobbels is tegengekomen. Niet zo gek als je voor het eerst een product in de markt gaat zetten waarbij je bovendien afhankelijk bent van veel toeleveranciers en je aan strenge eisen moet voldoen omdat het om 'smart luggage' gaat. 'De eerste tassen zijn nu bijna klaar. Dat is heel fijn. Ik heb er in de voorverkoop al een aantal verkocht, die wil ik natuurlijk ook graag leveren.' Ze voegt lachend toe: 'Bovendien is het geld op en is het wat dat betreft ook zeker fijn als ik meer tassen kan gaan verkopen.'

 • wanneer een lening?
  Een rentevrije lening van Fonds Kwadraat kan worden aangevraagd voor veel verschillende doeleinden, zoals voor de ontwikkeling en realisatie van een ontwerp of idee, een expositie of presentatie in binnen- of buitenland, deelname aan een beurs, een publicatie of bijvoorbeeld voor apparatuur die nodig is om nieuw werk te maken. Fonds Kwadraat verstrekt deze leningen van maximaal 8.000 euro al meer dan 45 jaar met succes. Voor ontwerpers is dit heel aantrekkelijk, niet alleen omdat ze rentevrij zijn, maar ook omdat zij voor (extra) financiering van een project niet terecht kunnen bij een bank, zeker niet als het om een relatief klein bedrag gaat.

  financieringsmix
  Makers en ontwerpers die positief beoordeeld zijn door het Stimuleringsfonds kunnen op elk moment een rentevrije lening afsluiten. De lening kan worden aangevraagd voor:
  onderdelen van door het Stimuleringsfonds ondersteunde voorstellen die niet subsidiabel zijn of als extra financiering naast het door het Stimuleringsfonds toegekende bedrag;
  door het Stimuleringsfonds positief beoordeelde projecten die wegens gebrek aan middelen bij het Stimuleringsfonds niet (geheel) in aanmerking komen voor subsidie;
  het vervolg van een plan of project dat in de afgelopen drie jaar positief is beoordeeld door het Stimuleringsfonds.

  Bij een toekenning door het Stimuleringsfonds tot drie jaar voorafgaande aan de aanvraag van een lening, hoeft een projectplan niet te worden beoordeeld door de commissie van Fonds Kwadraat. De lening kan meteen worden verstrekt. Maar ook ontwerpers die langer geleden subsidie hebben ontvangen van het Stimuleringsfonds of die geen subsidie hebben aangevraagd of ontvangen, kunnen bij Fonds Kwadraat terecht voor een lening. Die aanvraag wordt dan wel beoordeeld door een commissie.

  praktische informatie
  Een rentevrije lening van Fonds Kwadraat kan op zichzelf staan of aanvullend zijn op subsidie, crowdfunding, sponsoring of een combinatie daarvan. Het leenbedrag is tussen 500 en 8.000 euro. De aflossing is in maandelijkse termijnen in maximaal drie jaar. Bij een bedrag van meer dan 5.000 euro is een borgstelling vereist. Voorbeelden van projecten die Fonds Kwadraat heeft gefinancierd zijn hier te zien.

  Wil je rechtstreeks een lening aanvragen, zonder combinatie met subsidie? Er zijn vijf aanvraagrondes per jaar. De eerstvolgende deadline is 26 mei 2019.

  Kijk voor meer informatie op de website van Fonds Kwadraat of bel / mail met Francine Mendelaar, 020 6255112 / fmendelaar@fondskwadraat.nl.