<
actueel / nieuws

School Around | MU en SintLucas

04 maart 2015

School Around is een serie programma's van MU en SintLucas over creativiteit en het doorbreken en omkeren van oude, vastgeroeste patronen. In School Around wordt geëxperimenteerd in en rondom school en worden de grenzen opgezocht van de functionaliteiten van het schoolgebouw.

In 2016 verhuist SintLucas naar een nieuw gebouw op Strijp-S. Dit grijpt MU aan om vragen te stellen als: Wat is de functie van het schoolgebouw? Waarom kom je naar de fysieke plek van de school? Wat vind je daar wat je online of buiten school niet kunt vinden? Wie leert van wie? We zien deze fysieke plek (stenen) in relatie tot de meer zachte en ontastbare vorm van een netwerk. In drie projecten gaan MU SintLucas op zoek naar antwoorden door situatie uit te vergroten en om te keren.

The Reversed School
SCHOOL AROUND is een onderzoek naar het spanningsveld tussen online en offline leren, het gebruik van technologie versus fysieke uitwisseling in samenwerking. Samen met ontwerpcollectief KNOL wordt een experiment uitgevoerd waarin twee groepen studenten tien weken lang in tegengestelde setting gaan werken, bijvoorbeeld één klas 100% analoog vs één klas 100% digitaal. Ook worden rolpatronen doorbroken. In The Reversed School leren ouderen van jongeren over kunst en creatieve tools door intensief met elkaar samen te werken en van dichtbij te zien wat ze doen en hoe ze dingen aanpakken. Het idee is om naar een structureel Reversed Schoolprogramma toe te werken in 2016.

Tot slot heeft MU ontwerper Marsha Simon uitgenodigd om het proces en de onderzoeksresultaten van SCHOOL AROUND zichtbaar te maken. In samenwerking met een redactie bestaande uit deelnemers, filmers en bloggers gaan zij vanaf het begin het kleine uitvergroten en naar buiten te brengen.

www.muplaynlearn.nl

MU is een kunstruimte op Strijp-S in Eindhoven. SCHOOL AROUND is onderdeel van Play&Learn, het nieuwe educatieve programma van MU. SintLucas is een school voor creatieve (V)MBO opleidingen. Zij verhuizen eind 2016 naar een nieuw pand op Strijp-S, waarmee zij buren worden van MU.