<
actueel / nieuws

Selectie Open Oproep Architectuurbiënnale Venetië 2016

19 mei 2016

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie riep begin dit jaar ontwerpers op een voorstel in te dienen voor deelname aan de Architectuur biennale in Venetië 2016. In totaal zijn 26 voorstellen ingediend, waarvan 9 zijn geselecteerd.

De inzendingen zijn voorgelegd aan de externe adviseurs Ronald Rietveld (architect bij RAAAF en curator van het Nederlands paviljoen in 2010), Francien van Westrenen (programmamaker Architectuur bij Stroom, Den Haag) en Jan Willem Petersen (oprichter Specialist Operations). De selectie is divers, zowel in thematiek als in project- en presentatievorm. De geselecteerde projecten hebben met elkaar gemeen dat ze gestart zijn vanuit eigen initiatief of fascinatie om een onderwerp te agenderen en met een enorme bevlogenheid en betrokkenheid zijn ontwikkeld. Een aantal projecten duidt een urgentie en vertaalt deze naar een ruimtelijke representatie die aanzet tot discussie. De selectie beslaat projecten met verschillende schalen – van regionaal ontwerpend onderzoek tot objectontwerp. De volgende presentaties zijn geselecteerd:

NLÉ WATERFRONT Exhibition - NLÉ
Vertical Walking - Rombout Frieling Studio
Elements of Time - Nynke Koster
Constructive Proposals - Studio Frank Havermans
24mm - Arend Groosman
Cerberus. The Three-Headed Monster - Hamed Khosravi, Matteo Mannini Architects en Behemoth Press
Time for impact - New Generations en space&matter
L'Abri: A Roof for Humanity - Narda Beunders
Pani Community Centre - SchilderScholte architects

Uitnodigende partijen van de geselecteerden zijn: de hoofdcurator Alejandro Aravena, de Global Art Affairs Foundation en het Koeweit paviljoen. De projecten worden tentoongesteld in en rondom het Arsenale, Palazzo Mora, Palazzo Bembo en Palazzo Michel. Drie van de negen geselecteerden nemen op eigen initiatief deel aan de biënnale.

Over de inzendingen
De Architectuurbiënnale in Venetië is een van de belangrijkste culturele evenementen voor zowel de internationale vakgemeenschap als voor een breed cultureel geïnteresseerd publiek. De adviseurs merken op dat de kwaliteit van de ingediende voorstellen over het algemeen onvoldoende aansloot op het niveau van deze toonaangevende biënnale. In de aanvraag is niet altijd gezocht naar een passende manier van tentoonstellen, waarbij inhoud en vorm elkaar versterken in de ruimtelijke installatie of het tentoonstellingsontwerp.

Lees hier meer over de Open Oproep.