<
actueel / nieuws
 • 'Conflict Design Lab' door Julien Thomas + Public Mediation

Selectie Open Oproep Ruimte voor talent #3

21 november 2019

Uit de twintig ingediende voorstellen die het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontving in de derde ronde van de Open Oproep Ruimte voor talent, zijn tien bijzondere samenwerkingen geselecteerd waarin gezamenlijk experiment en een nieuwe techniek of denkrichting worden ontwikkeld.

De tien geselecteerde voorstellen snijden relevante thema's aan, waaronder textielinnovatie in medische hulpmiddelen, het zichtbaar maken van de complexiteiten van Nederlandse watermanagement of de circulaire economie en het activeren van vergeten plekken met kleine interventies die de biodiversiteit vergroten. De variatie in partners waarmee wordt samengewerkt was opvallend groot. En in de meeste voorstellen was deze samenwerking ook goed geborgd en gelijkwaardig ingestoken.

selectie
De adviescommissie is tot de volgende selectie gekomen:

Tailored Bond
Inas Sistiaga en Textiellab | Textielmuseum
Dijken Kijken
Jolan van der Wiel en Hoogheemraadschap
De vorm van massiviteit
Joshua Klapp en Heko Spanten & Holto Architec
Microruin Lab
Wildscaper Studio en TU Delft
Design Through Eye Tracking
& Ranj B.V. en Happy Labs
Textile Shaped Ceramics
Studio Simone Post en Cor Unum
State of the art; The knitted sneaker
Suzanne Oude Hengel en Peterson Stroop
Plato
Sabi Sahabi en Creative Coding Utrecht
Maasstad 2050
Micah Westera en Blue City
Conflict Design Lab (foto bovenaan)
Julien Thomas, Gemeente Amsterdam (Oost) en Public Mediation
 • 'Design Through Eye Tracking' door &ranj B.V. + Happy Labs


 • Van al deze projecten verwacht de adviescommissie dat ze een nieuwe stap betekenen binnen de praktijk van de maker. De kennis en faciliteiten van de betrokken partner zijn daarbij van wezenlijk belang.

  beoordeling
  De inzendingen zijn voorgelegd aan een onafhankelijke adviescommissie die bestond uit Kianoosh Motallebi, kunstenaar en adviseur Digitale Cultuur, Natascha van de Velden, onderzoeker duurzame mode en textiel en gastdocent TU Delft faculteit Industrieel ontwerpen en Martine Zoeteman, architect en bestuurslid De Besturing. Alle voorstellen zijn beoordeeld op de volgende criteria:
  · kwaliteit van de ontwerper en de mate waarin het voorgestelde plan bijdraagt aan de verdere artistieke en professionele ontwikkeling van de betrokken maker;
  · bijdrage ontwikkeling van de ontwerper;
  · kwaliteit van de samenwerking;
  · consistentie tussen doel, opzet en kennisdeling;
  · de mate waarin het plan gaat leiden tot een inspirerend voorbeeld.

  De beoordeling had de vorm van een tender: de eerste tien hoogst beoordelende voorstellen zijn verkozen boven de andere. De commissie heeft geadviseerd binnen het beschikbare budget. Ze heeft niet hoeven prioriteren.

  Met de Open Oproep Ruimte voor talent ondersteunt het Stimuleringsfonds ontwerpers die een stap willen zetten in de ontwikkeling van hun artistieke praktijk en hiervoor een samenwerking opzoeken met een partner.