<
actueel / nieuws

Selectie Open Oproep Talentontwikkeling in Internationale Context

29 juli 2015

In het kader van de Open Oproep Talentontwikkeling in Internationale Context zijn in 2015 vier voorstellen geselecteerd van Nederlandse ontwerpers en makers in samenwerking met internationale instellingen. Ontwerpbureau JongeriusLab, onderzoeker en maker Shanti Ganesh, modetechnoloog Pauline van Dongen en sociaal textielontwerper Linda Valkeman gaan in 2015/2016 verschillende trajecten aan in samenwerking met innovatieve internationale partners.

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie schreef in april dit jaar deze Open Oproep uit in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Open Oproep richt zich op de gehele breedte van de creatieve industrie (e-cultuur, vormgeving, architectuur); ontwerpers, vormgevers, makers, critici en/of curatoren. De volgende voorstellen zijn dit jaar geselecteerd:

Jongeriuslab - Woven Movie: JongeriusLab onderzoekt op een autonome wijze hoe verschillende weefsels en kleurmengingen een verrijking kunnen bieden aan weefmaterialen en –technieken. Met dit project wil Hella Jongerius het weven en de alomtegenwoordigheid van textiel onder de aandacht brengen van een breder publiek. Voor het weven werkt JongeriusLab samen met textielproducent Van Engelen & Evers. Voor historisch onderzoek en de presentatie gaat het lab een samenwerking aan met het Victoria & Albert Museum in Londen.

Shanti Ganesh - Artistieke Ontwikkeling Shanti Ganesh: Ganesh werkt op het grensvlak van kunst, wetenschap, technologie en ontwerp. In haar praktijk wil zij zich ontwikkelen van wetenschapper naar maker en in haar werk zelfidentiteit en genderidentiteit onderzoeken. Om dit proces te stimuleren volgt Ganesh o.a. een residentieprogramma bij AirSPACE in San Francisco, dat zich specialiseert in queer performancekunst.

Pauline van Dongen - Body Coded Knitwear: Pauline van Dongen combineert mode en technologie waarbij de focus ligt op materialiteit, de dynamiek van het lichaam en computergestuurd ontwerp. Met het project 'Body Coded Knitwear' wil Van Dongen de mogelijkheden van de breitechniek onderzoeken voor het steek-voor-steek opbouwen van specifieke materialen. Hierbij werkt zij o.a. samen met Shima Seiki, een wereldwijd opererende breimachinefabrikant, die met Van Dongen meedenkt over innovatieve productietechnieken en de mogelijkheden over mixen van verschillende materialen.

Linda Valkeman - Blueprint / Dutch Days: Linda Valkeman is een textielontwerper die zich in haar werk op het grensvlak van kunst, mode en textielontwerp begeeft. Voor het project Blueprint onderzoekt Valkeman de wisselwerking tussen origineel en namaak in de Chinese en Nederlandse porseleinindustrie. Hiervoor gaat ze een sociaal experiment aan tijdens de Dutch Days in Chongqing, bezoekt zij twee keramiekcentra in China en volgt ze een residentieprogramma bij het Sanbao Keramisch Instituut. Valkeman presenteert de resultaten bij de Saatchi Gallery in Chonqing en de Sanbao Gallery in Jingdezhen.