<
actueel / nieuws

Selectie Talentontwikkeling 2016-2017

02 januari 2017

In 2016/2017 ondersteunt het Stimuleringsfonds 33 uitzonderlijke talenten in de creatieve industrie, verdeeld over de disciplines architectuur, interieurarchitectuur, textielontwerp, social design, productvormgeving, modevormgeving, schoenontwerp, illustratie, animatie, grafisch ontwerp en interactief media design. Elk geselecteerd talent ontving € 25.000 vanuit de Deelregeling Talentontwikkeling. In oktober 2017 wordt hun werk en onderzoek getoond in een gezamenlijke expositie.

In 2016 dienden in totaal 223 jonge makers en ontwerpers een aanvraag in. Na de beoordeling op basis van portfolio en ontwikkelplan zijn er 33 talentvolle ontwerpers geselecteerd. De adviescommissie, bestaande uit Afaina de Jong (voorzitter), Tanja Koning, Petra Heck, Arna Mackic, Olivier Otten, Toon Koehorst, Suzanne Oxenaar, Bas Kosters, Hanka van der Voet en Joost Emmerik, stelt voorop dat het niveau van de aanvragers op artistiek en creatief gebied hoog is. De commissie ziet in de afgelopen jaren een ontwikkeling dat er steeds meer jonge makers zijn die interdisciplinair werken. Ontwerpers en makers bestrijken meerdere vakgebieden en ontlenen hieraan een deel van hun identiteit. Dit vindt de commissie een positieve ontwikkeling. Tegelijkertijd merkt de commissie op dat jonge ontwerpers kritisch moeten blijven op de focus van hun onderzoek en de kwaliteit van hun resultaten. Veel makers en ontwerpers doen bijvoorbeeld onderzoek naar materiaal, gedrag of het maakproces. Daarbij ziet de commissie dat het lastig is om het onderzoek te vertalen in tastbare of beeldende resultaten. Hierdoor lijkt de connectie tussen actuele vraagstukken en een bruikbaar resultaat verloren te gaan. Positieve ontwikkeling daarbij is dat ontwerpers en de wetenschap elkaar steeds vaker vinden. De geselecteerde ontwerpers met een werkperiode in 2016/2017 zijn:

Alissa + Nienke (Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers) (productontwerp)
Amy Suo Wu (e-cultuur)
Isabelle Andriessen (digitale cultuur)
Paula Arntzen (productontwerp)
Atelier Frank Verkade (sieraadontwerp)
Marjan van Aubel (productvormgeving)
Christiaan Bakker (interieurontwerp)
Mariska de Groot (digitale cultuur)
Max Dovey (digitale cultuur)
Ting Gong (modevormgeving)
Rudy Guedj (grafisch ontwerp)
Sophie Hardeman (modevormgeving)
Chrissie Houtkooper (schoenontwerp)
Ruiter Janssen (digitale cultuur, grafisch ontwerp)
Elisa van Joolen (modevormgeving)
Jules van den Langenberg (productontwerp)
Yaolan Luo (grafische ontwerp)
Mark Minkjan (architectuur)
Simone C. Niquille (digitale cultuur)
Kirstie van Noort (productontwerp)
Simone Post (productontwerp)
Roomforthoughts (Jennifer Kanary Nikolova) (digitale cultuur)
Benjamin Sporken (grafisch ontwerp)
Studio Amir Avraham (grafisch ontwerp)
Studio Iwan Pol (productontwerp)
Studio RAP (Wessel van Beerendonk, Léon Spikker en Lucas ter Hall) (architectuur)
Studio Truly Truly (Joel Booy en Kate Booy) (productontwerp)
Rasmus Svensson (digitale cultuur)
SulSolSal (Johannes Bernard en Guido Giglio) (grafisch ontwerp)
Thomas Trum (vormgeving)
Janna Ullrich (grafisch ontwerp)
Dieter Vandoren (digitale cultuur)
Giuditta Vendrame (productontwerp)

Subsidie
Het grootste deel van de toegekende subsidie is vrij te besteden aan de verdere ontwikkeling van een eigen werkwijze of methodiek en/of het ontwikkelen van ideeën, prototypes of producten. Geselecteerde talenten krijgen bovendien de kans om gericht aandacht te besteden aan hun professionele ontwikkeling en de presentatie van hun werk. Dit kan het maken van een ondernemingsplan zijn of het opzetten van een eigen praktijk. De vouchers bieden ook de mogelijkheid tot productontwikkeling in bestaande studio's, labs, ateliers en werkplaatsen, waarbij gebruik kan worden gemaakt van expertise van (ervaren) collega's. Een laatste deel van de subsidie is bestemd voor de gezamenlijke eindpresentatie.

Nieuwe ronde 2017
In 2017 is er opnieuw een kans om als jong talent te worden erkend. De sluitingsdatum voor deze nieuwe ronde is 1 maart 2017. De commissie selecteert maximaal 26 talenten. Let op: alleen ontwerpers/ vormgevers die maximaal vier jaar geleden zijn afgestudeerd komen in aanmerking voor het indienen van een aanvraag binnen de Deelregeling Talentontwikkeling. Meer informatie over hoe je deze beurs kan aanvragen vind je hier.