<
actueel / nieuws

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteert nieuw talent in Talent Tours

29 september 2020

Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van design, architectuur en digitale cultuur dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de kans zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht. De lichting van 2020 is nu in beeld gebracht in één minuut durende filmportretten. Van 18 september t/m 22 november zijn deze portretten te zien in de tentoonstelling 'Talent Tours', in MU, Strijp S Eindhoven en vinden er online livestreams plaats.

Talent Tours geeft een inkijk in de denkwijze en praktijk van 39 opkomende ontwerptalenten, talenten die zich stuk voor stuk verhouden tot actuele maatschappelijke thema's. Wat zijn hun drijfveren, hun twijfels en ambities en welke waardes stellen zij voorop in hun werk? Angelique Spaninks, voorzitter van de adviescommissie van de deelregeling Talentontwikkeling: 'Talent leeft niet in een vacuüm, het verhoudt zich tot de wereld, laat zich inspireren en zet zich af, vindt een eigen focus en weet deze te vertalen en over te dragen. Alleen zo kan een professionele bijdrage worden geleverd aan het vakgebied en kan een jonge maker voor zichzelf een betekenisvolle positie in het werkveld creëren.'

Social designer en bio-artist Kuang-Yi Ku bijvoorbeeld schetst beklemmende toekomstscenario's waarin hij het publiek confronteert met de vraag wat nog acceptabel is als het gaat om de invloed van de medische wetenschap op ons leven. Marwan Magroun maakte een fotoserie en film waarin hij het stigma dat rust op vaders met een migrantenachtergrond wil weerleggen. En Milou Voorwinden doet onderzoek naar 3D-weven, een techniek die een flinke verduurzamingsslag in de mode-industrie kan bewerkstelligen.

Talent Tours presenteert
Alvin Arthur, Anna Fink, Arvand Pourabbasi, Chiara Dorbolò, Cream on Chrome, Gilles de Brock, Giorgio Toppin, Jing He, Juliette Lizotte, Kasia Nowak, Kuang-Yi Ku, Lieselot Elzinga, Marco Federico Cagnoni, Mark Henning, Marwan Magroun, Maxime Benvenuto, Millonaliu, Milou Voorwinden, Minji Choi, Mirte van Laarhoven, Nadine Botha, Nastia Cistakova, Nikola Knezevic, Ottonie von Roeder, paradyme, Post Neon, Rosita Kær, Sae Honda, Saïd Kinos, Seokyung Kim, Sissel Marie Tonn, Suk Go, Telemagic, Tereza Ruller, Thor ter Kulve, Tijs Gilde, Tomo Kihara, Ward Goes en Yavez Anthonio.
Alle videoportretten zijn gemaakt door Studio Moniker.

livestreams
Van 18 t/m 25 oktober vinden er tijdens de Dutch Design Week dagelijks livestreams plaats van nieuw talent. Kijk zondag live mee hoe Mirte van Laarhoven in het bos het slotstuk van haar reizende expositie 'Dead wood alive' bouwt. Stap met Tomo Kihara op maandag in de YouTube-bubbels van anderen met de YouTube-filtersimulator 'Their-Tube'. Of neem zaterdag deel in de workshop van architect en schrijver Chiara Dorbolò die je meeneemt in haar creatieve schrijfproces. Bekijk de agenda en de livestreams hier.

Mirte van Laarhoven – Zondag 18 oktober, 17.00 uur
Wees getuige van de bouw van het slotstuk van haar reizende expositie 'Dead wood alive' en laat je rondleiden door het afgestorven familiebos dat Mirte van Laarhoven afgelopen jaar gebruikte als experimentenlocatie en materialenbibliotheek.

Marco F. Cagnoni – Dinsdag 20 oktober, 16.00 uur
Social Designer Marco Federico Cagnoni neemt je mee naar de Botanische tuin van Utrecht waar hij zijn project Plastic Culture laat zien.

Jing He – Donderdag 22 oktober, 16.00 uur
De livestream van Jing heet 'Jing's Memories'. Ze zal 5 tot 6 mensen uitnodigen om haar te zijn en enkele hybride verhalen te vertellen.

Mark Henning – Vrijdag 23 oktober, 16.00 uur
Neem deel aan de performatieve oefening van Mark Henning om te verkennen wat in onze nieuwe anderhalvemetermaatschappij de relatie is tussen vertrouwen en afstand.

Tomo Kihara – Vrijdag 23 oktober, 17.00 uur
Stap in de YouTube-bubbels van anderen met Tomo Kihara en de YouTube-filtersimulator 'Their-Tube'.

Tereza Ruller – Zaterdag 24 oktober, 16.00 uur
Verken samen met Tereza Ruller de ruimtelijke en interactieve mogelijkheden van virtuele omgevingen als ruimte voor nieuwe gedachten, handelingen en esthetiek.

Chiara Dorbolò – Zondag 25 oktober, 16.00 uur
Krijg inzicht in het creatieve schrijfproces dat architect Chiara Dorbolò inzet in haar ontwerppraktijk.

 • Expositie 'Talent Tours' in MU. Foto: Boudewijn Bollmann


 • praktische informatie tentoonstelling
  Titel: Talent Tours. Presentatie van talent door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
  Datum: 18 september t/m 22 november 2020
  Tijd: ma t/m vr 10.00 - 18.00 uur, za 11.00 – 17.00 uur, en zo 13.00 – 17.00 uur
  Locatie: MU, Torenallee 40-06 (Strijp-S) 5617 BD Eindhoven

  Platform Talent
  Behalve in MU zijn de 39 filmportretten ook te zien op Platform Talent vanaf 18 september 2020. Dit online platform biedt een overzicht van alle talenten die sinds 2013 zijn ondersteund vanuit de Deelregeling Talentontwikkeling. Het platform is te volgen via stimuleringsfonds.nl/platformtalent.