<
actueel / nieuws

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteert nieuw talent in The Scene is Here

10 september 2019

Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van design, architectuur en digitale cultuur dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de kans zich optimaal te ontwikkelen op het artistieke en professionele vlak. De lichting van 2019 is nu in kaart en beeld gebracht in één minuut durende filmportretten. Van 19 t/m 27 oktober zijn deze portretten tijdens de Dutch Design Week te zien in de tentoonstelling 'The Scene is Here', in MU op Strijp-S. Ook zijn er gedurende de week performances en workshops van talenten die zich zo ter plekke op onverwachte wijze presenteren aan het publiek.

The Scene is Here geeft een inkijk in de ontwerppraktijk van 28 opkomende ontwerptalenten. Wat zijn hun drijfveren, hun twijfels en ambities en welke waardes stellen zij voorop in hun werk? Angelique Spaninks, voorzitter van de adviescommissie van de Deelregeling Talentontwikkeling: 'Wat opvalt aan de talentvolle generatie ontwerpers van nu is de combinatie van lef en bescheidenheid. Ze willen de alom falende systemen - sociaal, politiek, economisch, cultureel - bij de wortel aanpakken, soms dienend, maar altijd zelfbewust. Natuurlijk zullen ze de problemen van de wereld niet kunnen oplossen, maar ze herstellen connecties en dragen bij aan het kerende tij door innig samen te werken, met elkaar maar vooral ook met wetenschappers, specialisten, de industrie die echt anders willen.'

Modeontwerper Anouk Beckers reageert in haar werk bijvoorbeeld op fast fashion en focust met een collectieve collectie op het sociale aspect van mode, in plaats van op mode als commercieel product. Anouk Beckers: 'Tijdens mijn studie TxT en mode aan de Gerrit Rietveld Academie voelde ik me al niet comfortabel bij het idee me aan mode als commercieel systeem te koppelen. Daarom startte ik een onderzoek naar een alternatieve werkvorm op zoek naar een manier waarop ik met trots kan zeggen dat ik mode maak.' Beckers ontwikkelde een open source modulair kledingsysteem en geeft onder meer workshops waarin ze verschillende makers, ervaren of niet, uitnodigt een onderdeel van een kledingstuk te maken. De workshop is ook tijdens The Scene is Here te volgen.

performance-programma
Behalve Anouk Beckers presenteren ook de andere talenten zich op onverwachte wijze aan het publiek. Ontwerpduo Arvid & Marie bevraagt bijvoorbeeld het thema (zelf)censuur in een Live Action Role Playing Game, Bernhard Lenger zet een mobiel postkantoor neer waar bezoekers brieven kunnen sturen aan de nieuwgekozen leden van het Europees Parlement waarin ze hun waardering voor hen uiten en Koen Steger combineert een lezing over het effect van licht en geluid op je gemoedstoestand met een workshop boksen. De presentaties en performances, in de breedste zin van het woord, vinden dagelijks plaats om 13.00, 15.00 en 17.00 uur. Het volledige programma vind je hier. The Scene is Here is tot stand gekomen in samenwerking met de talenten en curator Tom Loois. Alle videoportretten zijn gemaakt door Studio Moniker.

The Scene is Here presenteert
Anouk Beckers (mode, social), Arif Kornweitz (interactief, social), Arvid & Marie (installatie, interactief), Bastiaan de Nennie (product), Bernhard Lenger (social), Daria Kiseleva (grafisch), Darien Brito (audiovisueel, geluid), Elvis Wesley (audiovisueel, product), Gino Anthonisse (mode, performance), Irene Stracuzzi (grafisch), Job van den Berg (product), Johanna Ehde (grafisch), Jungmyung Lee (grafisch), Studio Knetterijs (illustratie, animatie), Koen Steger (interieur, ruimtelijk), Kostas Lampridis (product), Lena Knappers (architectuur, stedenbouw), Munoz Munoz (audiovisueel), Manetta Berends (interactief), Mirte van Duppen (audiovisueel, grafisch), Ninamounah (mode), Pim van Baarsen (social), Philip Vermeulen (audiovisueel, installatie), Teis de Greve (interactief), Théophile Blandet (audiovisueel, product), Tomas Dirrix (architectuur), Vera de Pont (textiel), Waèl el Allouche (interactief)

praktische informatie tentoonstelling
Titel: The Scene is Here. Presentatie van talent door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Datum: 19 t/m 27 oktober 2019
Tijd: dagelijks 11.00 - 18.00 uur
Performances en workshops: dagelijks om 13.00, 15.00 en 17.00 uur, bekijk hier het programma
Locatie: MU, Torenallee 40-06 (Strijp-S) 5617 BD Eindhoven

Behalve in The Scene is Here zijn de 28 filmportretten vanaf de Dutch Design Week ook te zien op Platform Talent. Dit online platform biedt een overzicht van alle talenten die sinds 2013 zijn ondersteund vanuit de Deelregeling Talentontwikkeling. Het platform is te volgen via stimuleringsfonds.nl/platformtalent.