<
actueel / nieuws

Stripfestival Angoulême 2014

21 januari 2014

Van 30 januari – 2 februari 2014 vindt de 41e editie van het internationale stripfestival in Angoulême plaats. Tijdens de vorige editie ontving de Nederlandse tekenaar Willem (Bernhard Holtrop) de Grand Prix du Festival. Dit jaar is hij voorzitter van het festival en vindt een grote overzichtstentoonstelling plaats.

Daarnaast is Nederland uitgenodigd een presentatie te organiseren. Deze editie van het festival is een goede gelegenheid om de Nederlandse strip onder de aandacht te brengen van internationale uitgevers en bezoekers.

Een groep van ongeveer dertig Nederlandse stripmakers en illustratoren is aanwezig tijdens het festival. Naast bekende namen uit de stripwereld haakt ook een nieuwe generatie stripmakers aan:
Anne Staal, Eva Staal, Henk Kuijpers, Erik de Graaf, Paul Teng, Barbara Stok, Peter van Dongen, Hanco Kolk, Jan Cleijne, Flo de Goede, Maaike Hartjes, Marcel Ruijters, Robert van Raffe, Michiel van de Pol,
Guido van Driel, Typex, Sam Peeters, Nanne Meulendijks, Aimée de Jongh, Erik Wielaert, Pieter Geenen, Andre Slob, Ype Driessen, Eric Heuvel, Jeroen Funke. De organisatie is in handen van Joost Swarte & Willem (maitres d'atelier), Gert Jan Pos (direction), Sjoerd van Ree & Robin Maatman (zeefdrukkers), Ruben Steeman (blog)

Zij maken tijdens het festival dagelijks tien tot vijftien affiches die door de stad worden verspreid. Deze mobiele tentoonstelling wisselt ieder etmaal. De striptekenaars werken in een speciaal voor de gelegenheid gebouwd atelier op een centrale plek op het festival, waar publiek kan komen kijken. De affiches leveren commentaar op actuele thema's in Frankrijk en verwijzen naar het activistische verleden van Willem, die tijdens de jaren zestig in Parijs deelnam aan de studentenopstanden. De posters die toen werden gemaakt op de kunstacademie in Parijs gelden nog steeds als artistiek interessant. De dynamische presentatie en verwijzing naar het Franse verleden en politiek beloven veel publiek te trekken. Via de festival app en social media wordt informatie over de locaties van de werken verspreid onder de festivalbezoekers. Ook is er een blog m.b.t. het festival op: labedeestdanslarue.com

Dit project werd ondersteund vanuit de Deelregeling Vormgeving: >> Stripfestival Angoulême

website

www.bdangouleme.com