<
actueel / nieuws

Stripverslag door Barbara Stok

21 februari 2013

Vorig jaar november bezocht een Nederlandse delegatie illustratoren het Lucca Comics & Games Festival in Toscane. Doel was het leggen van contacten met Italiaanse doelgroepen (onder wie uitgevers, tekenaars en galeries) en een netwerk op te bouwen. De bekende striptekenaar Barbara Stok was erbij en tekende het verslag.

'¨Op het festival werkten de Nederlandse tekenaars vier dagen aan een serie onder de titel Peccato! wat in het Italiaans 'zonde' betekent, maar ook 'jammer (dan)'. Zij verbeeldden hedendaagse zondes, daarbij verwijzend naar de zeven katholieke hoofdzondes en de zondes die door Dante Alighieri zijn gespecificeerd in diens Divina Commedia. Barbara Stok maakte een dagboek van het festival waarvan elke dag een aflevering op de website van het festival werd geplaatst.

Netwerken'¨
Het Lucca Comics & Games festival biedt de gelegenheid om contact te leggen met Italiaanse doelgroepen (onder wie uitgevers, tekenaars en galeries) en een netwerk op te bouwen. Eerdere ondernemingen naar bijvoorbeeld Barcelona en Boedapest zijn succesvol gebleken. Nederlandse tekenaars worden inmiddels vertaald in het Spaans, gepubliceerd in Spaanse bladen en exposeren in Spaanse galeries.

Resultaat
'¨In Italië is mede dankzij dit project interesse gewekt voor de Nederlandse strip. Zo zijn de besprekingen voor de vertaling van Vincent van Barbara Stok bijna rond. In de komende maanden, tijdens volgende festivals, zoals het festival in Angouleme in Frankrijk moeten de contacten verder worden bestendigd.
De Nederlandse delegatie bestond uit Milan Hulsing, Tim Enthoven , Sam Peeters, Jeroen Funke, Bart Nijstad, Dace Sietina, Marcel Ruijters en Barbara Stok.

Dit project is ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlands Letterenfonds.

  • downloads