<
actueel / nieuws

Tentoonstelling Couture Graphique/ Te(ch)x(t)iles

07 februari 2013

Op 16 februari opent in het Museum of the Image (MOTI) de tentoonstelling 'Couture Graphique'. De tentoonstelling gaat over de relatie tussen mode en grafische vormgeving. Parallel aan de tentoonstelling organiseert het museum ook het programma 'Te[ch]x(t)iles', waarin tien ontwerpers worden gekoppeld aan bedrijven en onderzoeksinstellingen. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Mode en grafische vormgeving
Met mode communiceren we dagelijks. We maken duidelijk wie we zijn door ons lichaam bewust aan te kleden. In de laatste decennia zijn prints, patronen en andere grafische elementen steeds invloedrijker geworden in de mode. Kleding vertegenwoordigt de persoonlijkheid en boodschap van de drager. Grafische vormgeving speelt dan ook een belangrijke rol in mode. Deze rol gaat tot en met draagbare technologieën, waarin kleding wordt gebruikt als interface voor communicatietechnologie.

Couture Graphique
MOTI heeft daarom José Teunissen – lector modevormgeving aan de Artez Hogeschool in Arnhem – uitgenodigd om het onderwerp 'Couture Graphique' diepgaand te onderzoeken en om een tentoonstelling samen te stellen. In de tentoonstelling zijn stukken van onder anderen Chanel, Louis Vuitton, Henrik Vibskov, Walter van Beirendonck en Bas Kosters te zien.

Tehet programmaonderdeel Te[chx(t)iles nodigt MOTI tien ontwerpers uit om in het licht van nieuwe technologische ontwikkelingen, aan de hand van een nieuw ontwerp, hun visie te laten zien op de toekomst van mode, technologie en communicatie. De ontwerpers worden gekoppeld aan bedrijven in de maakindustrie en aan onderzoeksinstellingen en ze kunnen gebruik maken van het hele project als platform voor kennisontwikkeling en uitwisseling. In de glasgalerij van MOTI worden de resultaten gepresenteerd als onderdeel van de tentoonstelling Couture Graphique.

De deelnemende ontwerpers zijn Rianne Suk & Jacob Kok, Hendrik-Jan Grievink / Coralie Vogelaar & Sabine Staartjes, Bas Kosters & Marius op 't Eynde, Antoine Peters & Iris Nijenhuis, Anne Stooker & Berber Soepboer. Op 6 maart, 3 april en 5 juni organiseert MOTI lezingen waarin de deelnemers hun ervaringen delen.

website

www.motimuseum.nl