<
actueel / nieuws

Terugblik AFFR

16 oktober 2013

Het Architectuur Film Festival Rotterdam (van 10-13 oktober) had als thema 'Time Machine'. Zo'n thema roept associaties op met films die zich in de toekomst afspelen, met een uitgesproken rol voor de ontwerpdisciplines. Een terugblik aan de hand drie films.

Bij een aantal films bracht de tijdmachine het publiek naar een tijdperk dat achter ons lijkt te liggen. Een tijd waarin toparchitecten meedoen aan een competitie voor een nationaal museum in Andorra (de openingsfilm The Competition); een tijd waarin utopische denkbeelden daadwerkelijk worden gebouwd (Kleiburg, de laatste Bijlmerflat); en een tijd waarin een jong architectenbureau de hoogste tv-toren in China bouwt (Reaching for the sky).

Het einde van deze drie films ligt in het heden. Uit de films komt een beeld naar voren waarin de positie van de ontwerpers of het ontwerp onder druk staat. Dat beeld is pijnlijk. Bijvoorbeeld in The Competition waarin toparchitecten bijna smeken om met hun inzending geselecteerd te worden of Mark Hemel die in China concessies doet in de uitvoering van zijn toren. De Bijlmer is gesloopt, op één flat na. De appartementen worden aangeboden als klushuizen om zo een droomhuis binnen de structuur van de flat verwezenlijken. Nu is het de vraag hoe dat zich gaat ontwikkelen? En hoe de positie van de ontwerpers zich in het algemeen zal gaan ontwikkelen? Het is natuurlijk niet mogelijk om antwoord te geven op deze vragen. De films bieden in ieder geval voldoende aanleiding om hierover na te denken en met elkaar te bediscussiëren.Het AFFR was van 10 t/m 13 oktober. Het Stimuleringsfonds ondersteunde het festival en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van diverse films. Een aantal producties zal ook op televisie worden uitgezonden.

website

affr.nl