<
actueel / nieuws

Terugblik Beijing Design Week 2013

07 november 2013

Beijing, China

Van 26 september tot 4 oktober 2013 trokken Nederlandse ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen naar China voor de Beijing Design Week 2013. Dit internationale event is een belangrijk podium om het Nederlandse potentieel van creatieve industrie in het buitenland zichtbaar maken. Een terugblik op deze inspirerende week.

Amsterdam was voor deze editie gekozen als gaststad. Onder de naam Design goes Dutch sloegen verschillende Nederlandse partijen de handen ineen (o.a. gemeente Amsterdam, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Agency NL en het Nieuwe Instituut) om een uitgebreid programma te verzorgen waarin de samenwerking tussen de Nederlandse creatieve industrie en Chinese ontwerpers centraal stond. Chinese bezoekers konden zo kennis maken met de innovatieve en pragmatische aanpak van Nederlandse ontwerpers.
>> Klik hier voor een volledig overzicht van Nederlandse projecten die door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zijn ondersteund tijdens de BJDW.


BJDW Awards
Verschillende Nederlandse projecten zijn onderscheiden met een Beijing Design Award 2013.

De Do Dutch Design tentoonstelling in de Tank heeft twee prijzen gewonnen:

Meest Invloedrijke Tentoonstelling
Best Ontvangen Project (in de media)

Als Meest Creatieve Brand is verkozen:
Lava Mobile Design Agency


In de media
Er is zowel in binnen- als buitenland aandacht geweest voor de Nederlandse projecten in Beijing. Een greep uit het grote aanbod.

Het Stimuleringsfonds bracht dagelijks verslag uit van de Nederlandse initiatieven tijdens de BJDW. Geschreven door Edo Dijksterhuis en beeld van JW Kaldenbach.

Een overzicht van Nederlandse initiatieven is gepubliceerd op de site van de Nederlandse Ambassade in Beijing.

SALON/ hield een rijke blog bij vanuit de wijk Dashilar.

Het project van Sander Wassink, onderdeel van Salon/BJ, kreeg een uitgebreide beeldreportage in het internationale platform DesignBoom.

Een 3-pagina-tellend artikel in de Volkskrant Magazine (19 oktober) 'Logo bij?' met veel beeldmateriaal over de succesvolle Lava Mobile Design Agency.

Designer Leanne Wijnsma documenteerde de tentoonstelling Starting Something met haar ? methode. Gedurende zeven dagen, hebben Wijnsma en haar assistent Dong Yuexi elk detail van de tentoonstelling gescand met een flatbedscanner. Het leverde een 1:1 beeld van de 25 deelnemende projecten.

Veel Nederlandse media hebben stilgestaan bij het bezoek van de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan tijdens de opening van de BJDW. Zo ook [http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3518630/2013/09/30/Burgemeester-brengt-bezoek-aan-Peking-en-Seoul.dhtml Het Parool

De burgemeester schreef zelf een column over zijn bezoek, waarbij hij onder de indruk was van de creativiteit die hij aantrof en de internationale kansen die de uitwisseling tussen Nederlandse en Chinese ontwerpers heeft gebracht.

Ook in de Chinese media was er aandacht voor Dutch Design en het programma van gaststad Amsterdam. Op maandag 30 september maakte CCTV, de grootste tv-zender in China met een miljoenenpubliek, een uitzending hierover.
>> Kijk hier voor het item over Het Stedelijk Museum Amsterdam, Venhoeven CS, de Tank, Addy van den Krommenacker, She, Marcel Wanders, Florentijn Hofman en burgemeester Van der Laan.
>> Kijk hier voor het item over de Nederlands - Chinese samenwerking en het stedenbouwkundig project Towards 2050.


Salon/BJ op Dutch Design Week
Bij terugkomst in Nederland was SALON/ aanwezig op de DDW (19-27 oktober) met een uitgebreid beeldverslag door JW Kaldenbach. Daarnaast waren er samples te zien van de ontwerpen.


Vervolg'¦
Het project Towards 2050 in samenwerking met Venhoeven CS en andere partijen zal voortgezet worden in andere steden. Lees meer in onze Internationalisering Update van december.

Onderzoeksprogramma Made By Us door The Mobile City, over de vraag hoe e-cultuur vanuit een andere invalshoek leegstand en revitalisatie van industrieel erfgoed kan benaderen, wordt voortgezet tijdens de Shenzhen Architectuur Biënnale. De biënnale, onder de artistieke leiding van de Nederlander Ole Bouman, zal dit jaar plaatsvinden op twee nieuwe locaties: een voormalige glasfabriek en een oude veerbootterminal.
>> Meer

Op donderdag 7 november organiseert Het Nieuwe Instituut een vooruitblik op de Shenzhen Architectuur Biënnale. Met Ole Bouman, creative director Shenzhen Architectuur Biënnale; Linda Vlassenrood, programme director International New Town Institute; The Mobile City, Martijn de Waal en Michiel de Lange; Mark van der Net, Open Source City en Niki Smit, Monobanda.
>> Meer
  • Eric Roelen; Styrofoam project in Beijing tijdens SALON/BJ

website

www.stimuleringsfonds.nl