<
actueel / nieuws

Toekenningen eerste ronde festivals 2017

01 juni 2017

ADE Sound Lab, Cross Comix, Afrovibes en de Rotterdamse Dakendagen: dit zijn slechts vier voorbeelden van de 14 festivals die zijn ondersteund in de eerste ronde van de Deelregeling Festivals in 2017. Met 44 aanvragen werd het budget flink overvraagd en de adviescommissie heeft dan ook zeer scherpe keuzes moeten maken. De ondersteunde festivals weten vaak op onderscheidende wijze (nieuwe) doelgroepen te betrekken of brengen interessante cross-overs tot stand.

Binnen de discipline vormgeving zijn vijf aanvragen ondersteund. Hiervan profileren drie festivals zich duidelijk binnen de discipline vormgeving: Cross Comix (beeldverhaal & illustratie), Graphic Matter (grafisch ontwerp) en Fashionclash (mode). Daarnaast zijn de festivals Afrovibes en Other Futures ondersteund. Op een onderscheidende wijze verbinden zij nieuwe doelgroepen met de creatieve industrie. Beide festivals hebben een interdisciplinair karakter met breed opgezette programma's, waarin verschillende domeinen - film, theater, muziek, literatuur en vormgeving - een platform wordt geboden.

Op het gebied van de discipline digitale cultuur zijn 6 festivals ondersteund:
ROBOT LOVE Living Lab / Dirty Data, TodaysArt 2017, ADE Sound Lab en Instruments Make Play. Tevens zijn BUTFF (het gaming programma) en Gaudeamus Muziekweek (de programmalijn Senses working overtime) gehonoreerd. Deze twee festivals weten met deze specifieke programma-onderdelen interessante cross-overs met de creatieve industrie te bereiken. Een belangrijke taak van de festivals is tevens het produceren van nieuw werk en het verschaffen van opdrachten aan makers.

Binnen de discipline architectuur zijn 3 festivals ondersteund: Urban Campsite 2017, Rotterdamse Dakendagen en Duizel in het Park (Duizel heeft Dorst; in samenwerking met ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken). Een interessante ontwikkeling binnen de structuur van een festival is de opkomst van 'labs' waarbij makers samen met het publiek oplossingen onderzoeken voor maatschappelijke vraagstukken, zoals de water of afvalproblematiek.

Het fonds hoopt dat de gehonoreerde festivals zich verder kunnen ontwikkelen en dat hun platformfunctie voor de creatieve industrie wordt versterkt. 4 oktober 2017 is de sluitingsdatum van de tweede ronde van deze regeling.