<
actueel / nieuws

Toekenningen Internationalisering 2017

27 juli 2017

Een reizende tentoonstelling door de Verenigde Staten, een onderzoek over de toekomst van het brocante ambacht in China en een architectuurfestival in Italië: dit is een kleine greep uit de projecten die de afgelopen twee rondes zijn ondersteund vanuit de Deelregeling Internationalisering. De regeling is multidisciplinair en haar werkterrein gaat verschillende grenzen over. Waarin onderscheiden de ondersteunde projecten zich? We blikken kort terug op de afgelopen twee rondes.

positionering Nederlands ontwerp
In de reizende tentoonstelling over het werk van Joris Laarman wordt de internationale aandacht voor innovatieve ontwerppraktijken, vraagstukken rondom digitalisering en materialiteit uitgediept. De expositie reist vanaf september 2017 langs drie toonaangevende musea: Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York, High Museum of Art in Atlanta en Museum of Fine Arts in Houston (2018). Voor elk museum wordt de tentoonstelling specifiek gecureerd zodat de presentatie en het randprogramma aansluit op het publiek van het museum. De combinatie van urgente vraagstukken en de locatie specifieke opzet, die voortkomt uit de buitenlandse vraag, maken dat een dergelijke solotentoonstelling in staat is de Nederlandse creatieve sector te positioneren in het buitenland.

onderzoek
Naast tentoonstellingen komen projecten gericht op onderzoek veelvuldig voor. In 'Weaving stories' onderzoekt Thonik samen met ontwerper Fin Zhao hoe het brokaat ambacht meer beïnvloed kan worden door ontwerp. In de opzet van het project staat gelijkwaardigheid in samenwerking en het bevragen van hiërarchie in de productieketen centraal. In deze aanvraag is goed nagedacht over het vastleggen van het samenwerkings- en maakproces dat zowel in China als in Nederland zal worden gedeeld.
Hierbij is een natraject opgezet dat bestaat uit verschillende activiteiten in beide landen.
Een heldere en goed doordachte aanpak voor het natraject is een belangrijk onderdeel van de aanvraag.

 • Weaving Stories van Thonik en ontwerper Fin Zhao


 • manifestaties
  Het creëren van nieuw werk en het ondernemen van activiteiten die leiden tot het opbouwen van langdurige relaties is vaak een onderdeel van gehonoreerde aanvragen voor deelname aan internationale manifestaties, waarvoor bij internationalisering worden aangevraagd. De deelname van LUSTlab aan de typografie biënnale in Seoul is daar een goed voorbeeld van. Zij ontwikkelen een interactieve installatie die deels bestaat uit onderzoek dat zij eerder hebben uitgevoerd en dat locatie specifiek wordt gemaakt door een relatie te leggen met de Koreaanse taal. De installatie laat het publiek ervaren hoe een machine kan leren 'lezen en schrijven' door middel van het gebruik van neurale netwerken en 'machine learning'. Daarnaast geeft LUSTlab een tweedaagse workshop en houden zij een keynote lezing.

  kennisuitwisseling
  Het New Generations Festival is een voorbeeld van een project dat een internationaal netwerk versterkt van een nieuwe generatie architecten en stedenbouwers. Bijzonder is dat het initiatief van binnenuit, vanuit de nieuwe generatie zelf, is ontstaan, niet vanuit een instelling. Na enkele zelf geïnitieerde edities wordt nu het festival verrijkt met een onderzoekstraject en een kritische bevraging en kennisdeling met de oudere generatie architecten.

  overzicht
  In totaal zijn 77 aanvragen behandeld waarvan 22 aanvragen gehonoreerd. De gehonoreerde aanvragen bevinden zich in verschillende disciplines, 6 binnen Architectuur, 9 binnen vormgeving en 6 projecten binnen de discipline Digitale Cultuur.

  concept voorleggen
  Terugkijkend op de afgelopen twee rondes valt op dat de kwaliteit van de aanvragen beter kan door een duidelijkere omschrijving van ondermeer de samenwerking, inhoudelijke ontwikkeling en een doordacht natraject van het project. Het is aan te raden om uiterlijk twee weken vóór de sluitingsdatum, bij voorkeur eerder, een conceptaanvraag voor te leggen aan het fonds voor feedback.

  deadline nieuwe rondes
  De volgende twee sluitingsdata van de deelregeling Internationalisering zijn op 9 augustus en 18 oktober 2017.

  Beeld boven: Joris Laarman Lab