<
actueel / nieuws

Toekenningen Internationalisering 2019

14 augustus 2019

Een reizende tentoonstelling beginnend in Singapore, een praktijkgericht textielonderzoek in Frankrijk, een architectuurbiënnale in Zuid-Korea en een event in Engeland. Dit is een kleine greep uit de projecten die de afgelopen twee rondes zijn ondersteund vanuit de Deelregeling Internationalisering. De regeling is multidisciplinair en haar werkterrein gaat verschillende grenzen over. Waarin onderscheiden de ondersteunde projecten zich? We blikken kort terug op de afgelopen twee rondes.

positionering Nederlands ontwerp
Begin 2018 lanceerde Propektor in samenwerking met kunstenaar Anaïs Lopez het crossmediale project 'De Migrant', bestaande uit een online documentaireserie, een radiodocumentaire, een driedelig feuilleton in dagblad Trouw, een fotoboek, een livevertelling en een tentoonstelling. Nu brengen ze deze specifieke wijze van storytelling terug naar de landen waar het verhaal zich afspeelt: Singapore, Indonesië, Myanmar en Engeland. Dit project richt zich op de activiteiten in Singapore en Guernsey (Engeland). Hier organiseert Prospektor een tentoonstelling in samenwerking met Kummer en Herrman, een livevertelling en een workshop voor lokale makers waarin ze aan de hand van De Migrant nieuwe vormen van storytelling delen. In Singapore werken ze samen met Objectifs, centrum voor film en fotografie in Zuidoost Azië. In Engeland is de partner het Guernsey Photography Festival, die Anais Lopez, als winnaar van hun jaarlijkse Photography Award, heeft uitgenodigd om het project in de komende editie te tonen. Op beide locaties en evenementen wordt niet alleen het werk gepresenteerd, maar worden ook een dialoog over het thema en uitwisseling van expertise gestimuleerd. Beide exposities vinden plaats in de zomer van 2020. Kennis en ervaringen worden gedeeld in Nederland tijdens de 'Conferentie Verhalende Journalistiek' en met een afsluitende publieksavond in Pakhuis de Zwijger in het najaar van 2020.

onderzoek
Naast tentoonstellingen komen projecten gericht op onderzoek veelvuldig voor. Op uitnodiging van Lafayette Anticipations transformeert Hella Jongerius met haar ontwerpstudio Jongeriuslab (Parijs) van juni-september 2019 de ruimtes van Anticipations tot een experimentele werkruimte. Met het project 'Weavers Werkstatt' werkt Jongeriuslab samen met ontwerpstudenten en textielontwerpers aan een praktijkgericht textielonderzoek. Weavers Werkstatt stimuleert hierbinnen kennisoverdracht tussen beginnende en meer ervaren textielontwerpers en de ontwikkeling van expertise om innovatie en oplossingen te bieden voor de uitdagingen waarmee de textielsector wordt geconfronteerd. Het programma Anticipations faciliteert de ontwikkeling van nieuw werk van internationale makers van hedendaagse kunst, design en mode. Deze werkplek, waar ontwerpers uit verschillende landen en met verschillende ervaringsniveaus hands-on weefonderzoek doen en experimenteren in een openbare setting, is vrij toegankelijk voor het publiek. Ze laten het publiek kennis maken met relevante aspecten van het textielproductieproces om bewustzijn en (her)waardering voor textiel te bewerkstelligen.

 • Weavers Werkstatt - textiel onderzoek door Hella Jongerius


 • manifestaties
  Het creëren van nieuw werk of presenteren van bestaand werk en het ondernemen van activiteiten die leiden tot het opbouwen van langdurige relaties zijn vaak onderdeel van deelname aan internationale manifestaties. De 'Thematic Exhibition' van de 'Seoul Biennale of Architecture and Urbanism 2019' (SBAU) is gebaseerd op het thema 'de collectieve stad'. De tentoonstelling onderzoekt hoe een collectieve benadering de ontwikkeling van onze steden kan uitdagen en daarmee weerstand kan bieden aan dominante systemen binnen de openbare ruimte. Onder een diverse groep van internationale makers en ontwerpers in het architectuurveld zijn drie Nederlandse deelnemers uitgenodigd. STEALTH.Unlimited presenteert een onderzoek naar de rol van de architect in consultatietechnieken, samen met een studie naar andere community-based initiatieven. Bas Princen presenteert foto's van de Haeisna-tempelbibliotheek in Zuid-Korea, een voortzetting van zijn werk, waar in de presentatie de foto's een intrinsiek onderdeel zijn van de ruimte. Anne Holtrop presenteert een groot stuk van zandgegoten aluminium om de complexe relatie tussen de olie-industrie en de toenemende aanwezigheid van aluminiumconstructies in het stedelijke landschap van oliesteden zoals Manama, Bahrein te verkennen. Deze presentatie is van een eerdere samenwerking met architect Noura Al Sayeh en kunstenaar Armin Linke. De tentoonstelling tijdens SBAU opent 5 september en loopt tot 10 november 2019.

  kennisuitwisseling
  'Extra Extra Night London' (foto bovenaan) is een crossdisciplinair live-event in samenwerking met David Roberts Art Foundation (DRAF) London. Tijdens het event, in Somerset House in Londen, worden zowel bestaande als nieuwe, in opdracht gerealiseerde producties gepresenteerd. In een programma van presentaties, gesprekken, performances en filmscreenings komt de sensuele stad tot leven. Publiek en makers worden bij elkaar gebracht om elkaar te ontmoeten, te reflecteren en om de zachte stad te exploreren. Door de bevrijdende Nederlandse kijk op de erotiek naar de metropool te brengen, treedt er een wisselwerking op waarbij verschillende perspectieven elkaar ontmoeten en uitdagen. In deze kennisuitwisseling leren deelnemers en bezoekers van de ervaring van intimiteit in de metropool, en koppelen deze nieuwe beleving van de urbane toekomst aan het Extra Extra-programma. Naast DRAF en Somerset House werkt Extra Extra op het gebied van communicatie samen met Stack Magazines en Balamii Radio om het programma naar een breder publiek te brengen.

  overzicht
  In totaal zijn 74 aanvragen behandeld waarvan 27 aanvragen zijn gehonoreerd. Hiervan zijn achtien projectaanvragen en negen startsubsidies. De gehonoreerde aanvragen bevinden zich in verschillende disciplines, dertien binnen Architectuur, zeven binnen Vormgeving en zeven projecten binnen Digitale Cultuur.

  concept voorleggen
  Terugkijkend op de afgelopen twee rondes valt op dat de kwaliteit van de aanvragen redelijk is, maar nog altijd beter kan door een duidelijkere omschrijving van onder andere de samenwerking, inhoudelijke ontwikkeling en een doordacht natraject van het project. Het is aan te raden om uiterlijk twee weken vóór de sluitingsdatum, bij voorkeur eerder, een conceptaanvraag voor te leggen aan het fonds voor feedback.

  Of bezoek donderdag 5 september de International Clinic in Het Nieuwe Instituut waar Yasmin Kursun, stafmedewerker Deelregeling Internationalisering, (gratis) advies geeft voor de aanpak van jouw project. Meld je hier aan.

  deadline nieuwe ronde
  De volgende sluitingsdatum van de Deelregeling Internationalisering is woensdag 9 oktober 2019.
 • Seoul Biennale Thematic Exhibition 2019