<
actueel / nieuws

Toekenningen - Trending Terrazzo

07 maart 2017

Benieuwd naar wat voor projecten het Stimuleringsfonds ondersteunt? Om een indruk te krijgen van de ondersteunde projecten kunt u terecht op de pagina Toekenningen. Met behulp van de filters kunt u op deze pagina toekenningen inzien aan de hand van de subsidieregeling, het projecttype of de subdiscipline die voor u het meest relevant is.

Trending Terazzo
Een azuurblauwe zee, hagelwitte stranden, eeuwenoude dorpjes en specerijenplantages; Elisabeth en Hubert van Doorne werden jaren geleden verliefd op Zanzibar. Maar ze zagen ook de rafelrandjes: er slingert veel afval rond op het eiland, vaak afkomstig uit de toeristenindustrie.
Om daar wat aan te doen startten ze met Bottle-up. De stichting geeft lege flessen die in de natuur worden achtergelaten een nieuw leven. Samen met vier Nederlandse ontwerpers en vier lokale ambachtslieden begonnen ze met het maken van souvenirs van glas – voor de verkoop aan diezelfde toeristen.

Enthousiast over de eerste resultaten subsidieerde het Stimuleringsfonds de ontwikkeling van een nieuw product: Trending Terrazzo is een mix van cement en grove glasscherven waarvan je meubels kunt gieten. Als mal gebruikten de ontwerpers voorwerpen die ze op de lokale Scrap Metal Market vonden. Zo werd de poot van een terrastafel in een ring van golfplaat gegoten en diende een oude wokpan als mal voor een handig strandtafeltje. Alle materialen zijn afkomstig van het eiland zelf en bestand tegen de zoute zeewind en de felle zon. Ideaal dus als meubilair voor de vele hotels langs de kust. 'Toen we begonnen leek het afval de lokale bevolking niet zo te storen,' zegt Elisabeth van Doorne. 'Maar nu hebben we laten zien dat het een bron van inkomsten kan zijn. De uitdaging voor dit jaar is om samen een productieproces op te zetten voor de Trending Terrazzo prototypes.'

Trending Terrazzo is ondersteund vanuit de regeling Internationalisering. Lees hier meer over deze en andere toekenningen binnen de regeling Internationalisering.

Tekst: Willemijn de Jonge