<
actueel / nieuws

Toekomst van de operatiekamer

27 oktober 2011

Operatiekamers zullen de komende jaren sterk veranderen. Robotica, geavanceerde chirurgie en een andere kijk op de zorg zijn hierbij van grote invloed. Daarnaast speelt een aantal belangrijke vragen een rol. Moeten we operatiekamers als hart van het ziekenhuis blijven zien? Is het verstandig een schifting te maken tussen hoogcomplexe ingrepen en behandelingen met een laag risico? Hoe maken we de OK flexibeler, patiëntvriendelijker en tot een aangename werkomgeving voor het personeel? En hoe zit het met de meerwaarde van al die techniek?

Workshop
Stichting Thomassen à Thuessink organiseerde in het najaar van 2010 een twee weken durende workshop met lezingen, werkbezoeken en activiteiten waarin het ontwerp van de toekomstige operatiekamer centraal stond. Ongeveer twintig ontwerpers en eenzelfde aantal zorgprofessionals werkzaam bij het UMCG, bogen zich over de grondige herziening van OK complexen.

Publicatie
De nieuwe inzichten zijn nu gebundeld in de publicatie Vensters open. Heden verleden en toekomst van de operatiekamer, een uitgave van Grasuitgevers in samenwerking met de Stichting Thomassen à Thuessink. De publicatie benadert de OK als een integrale opgave: techniek in samenhang met ruimte voor de patiënt en het operatieteam. Ongehinderd door de huidige conventies en opvattingen wil deze publicatie het toekomstige operatiekamer complex op een prikkelende manier agenderen.

Zeven ontwerpen
De inhoud is opgebouwd rond zeven ontwerpen voor de Operatiekamer van de Toekomst, waarin ontwerpers in nauwe samenwerking met OK professionals tot boeiende analyses en oplossingen komen. De ontwerpresultaten zijn aangevuld met essays die de thematiek verder uitdiepen.
Vanaf 28 oktober 2011 te verkrijgen als Engelstalige e-book.

De publicatie en de workshop zijn afzonderlijk ondersteund vanuit de regeling Architectuur van het SfA. De volgende sluitingsdatum is 7 januari 2012.