<
actueel / nieuws

Twee ontwerpers geselecteerd voor residency Japan

08 maart 2016

Productontwerpers Floris Wubben en Jan Broekstra zijn geselecteerd voor een residency-periode van drie maanden in Japan. De residency - een initiatief van ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara - wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds. De twee ontwerpers zullen samen met twee Nederlandse beeldend kunstenaars gekoppeld worden aan een pottenbakkerij in de Japanse porselein-gemeente Arita.

In december 2015 schreef het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met het Mondriaan Fonds de Open Oproep Residency Arita Japan uit. De aanleiding voor deze residency is de viering van het 400-jarig bestaan van het Japanse Arita-porselein in 2016. Het doel is het creëren van een waardevolle uitwisseling tussen Japanse porseleinproducenten en Nederlandse ontwerpers en kunstenaars. Uit totaal 66 aanvragen zijn twee ontwerpers en twee beeldend kunstenaars geselecteerd. Lees hier meer over de geselecteerde ontwerpers:

Floris Wubben – Man and Machine
Jan Broekstra – YATAI – JapaN!

Naast deze ontwerpers zijn beeldend kunstenaars Ruta Butkute de Roo en Henri Jacobs geselecteerd. Lees meer op de website van het Mondriaan Fonds.

Beoordeling van de voorstellen
Een adviescommissie bestaande uit Chris Kabel, Stefan Scholten, Jennifer Tée en Alex de Vries heeft uit de voorstellen een selectie gemaakt van twee ontwerpers en twee beeldend kunstenaars. In de beoordeling heeft de commissie allereerst gekeken naar de artistieke kwaliteit van de ontwerper, en vervolgens naar de potentie van het voorstel in relatie tot de residency-plek. De geselecteerde ontwerpers en kunstenaars stellen een interessante dialoog voor tussen de lokale context en kwaliteiten in de Arita regio en hun eigen visie en kennis.

Bijdrage Stimuleringsfonds
De ontwerpers en kunstenaars ontvangen een bijdrage van 8.000 euro voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. De huur van de studio, de woonruimte en begeleiding worden direct door het Mondriaan Fonds/Stimuleringsfonds Creatieve Industrie aan Arita voldaan.

Initiatief
Het ontwerpersduo Scholten & Baijings en de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara zijn betrokken bij de viering van het 400-jarig bestaan van het Arita-porselein als art directors van het
label Arita 2016/
, waarvoor zij al zestien residenties met ontwerpers organiseerde. Dit initiatief sluit aan bij een breder cultureel samenwerkingsprogramma tussen Nederland en Kyushu. Kijk voor meer informatie op: www.hollandkyushu.com.