<
actueel / nieuws

Tweede Masterclass architectuurkritiek

26 mei 2009

Vanaf september organiseert het Stimuleringsfonds voor Architectuur voor de tweede keer een Masterclass architectuur/stedenbouwkritiek. Inschrijven kan tot 15 juli.

Allerlei facetten van de architectuurkritiek en -journalistiek komen aan bod, zoals de rol en het standpunt van een criticus in het brede maatschappelijk veld, het kritische gebruik van bronnen en beelden, schrijftechnieken, berichtgeving in de pers en de redactie van een architectuurtijdschrift.

Gezocht schrijftalent
Het valt op dat aankomend schrijftalent niet als vanzelf de weg vindt naar architectuurpublicaties of andere (vak)media. Anderzijds is er vraag naar auteurs die helder en kritisch over architectuur kunnen schrijven, zoals bij architectuurtijdschriften, architectuurverenigingen, architectuurcentra en bij de overheid.
Het SfA wil daarom de groep van architectuurcritici verruimen en vernieuwen. Studenten, onderzoekers, ontwerpers, jonge critici en journalisten die zich willen ontwikkelen in het schrijven van architectuur- stedenbouwkritieken kunnen zich aanmelden. De masterclass staat open voor aanmeldingen uit het hele Nederlandse taalgebied.

De begeleiders van de masterclass zijn dit jaar:

Johan Lagae (wetenschappelijk medewerker UGent, architectuurcriticus),
Wouter Vanstiphout (architectuurhistoricus, werkzaam bij Crimson Architectural Historians in Rotterdam)
Tracy Metz (criticus/journalist NRC Handelsblad en publicist).
Een vierde master wordt nog toegevoegd.

Het programma bestaat uit lezingen, groepsdiscussies, korte schrijfopdrachten en het bezoeken van tentoonstellingen en locaties. Verder werken de deelnemers intensief aan schrijfopdrachten onder begeleiding van de verschillende deskundigen. Ter afronding volgt een grondige nabespreking van de teksten.

Waar en wanneer
Deelnemers dienen 18 en 19 september, 9 oktober en 20 november te reserveren. Op deze dagen vinden lezingen plaats, groepsdiscussies en worden locaties in Rotterdam en Leiden bezocht. Vervolgafspraken worden in overleg met de deelnemers vastgesteld.

Hoe deelnemen
Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan de masterclass, verwachten wij je inschrijving en een tekst van circa 1.000 woorden, waarin je jezelf kort voorstelt plus een persoonlijke motivatie.
Op basis van de inschrijvingen worden 15 kandidaten geselecteerd. We vragen de deelnemers een vergoeding van 75 euro. De deadline is woensdag 15 juli.

Stuur je tekst, samen met je persoonlijke gegevens, per post of per e-mail naar:
Stimuleringsfonds voor Architectuur
T.a.v. Tim de Boer
Postbus 29066
3001 GB Rotterdam (Nederland)
t.de.boer@archfonds.nl

Meer informatie
Tim de Boer (SfA), T + 31 (0) 10 436 16 00, t.de.boer@archfonds.nl (ma, di, vr)
Rita Brons (SfA), T + 31 (0) 10 436 16 00, r.brons@archfonds.nl