<
actueel / nieuws

Update SXSW 2015: Designing for Next Nature

14 maart 2015

Het Stimuleringsfonds is voor het tweede jaar op rij present op South by Southwest, met zestien Nederlandse makers die zich presenteren in een van de vele programma's. De komende dagen doet het fonds verslag vanuit dit technologiefestival dat van 13 tot 17 maart in Austin, Texas plaatsvindt.

Het Stimuleringsfonds is voor het tweede jaar op rij present op South by Southwest, met zestien Nederlandse makers die zich presenteren in een van de vele programma's. De komende dagen doet het fonds verslag vanuit dit technologiefestival dat van 13 tot 17 maart in Austin, Texas plaatsvindt. Op de openingsdag staan sessies op het programma van modeontwerper Pauline van Dongen en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort.

'Sorry folks, it's full. We are going to do one in – one out from now.' We staan in de rij op South by Southwest voor Koert van Mensvoort's presentatie over Next Nature. Zijn sessie is 'Hot' volgens de SXSW-app. En dat is duidelijk. De zaal zit vol, ook al spreekt tweehonderd meter verderop voormalig vice-precident Al Gore. Met flair presenteert Van Mensvoort zijn kookboek met In Vitro Kweekvlees recepten, Nano-wijn, het concept technosfeer en meer. Alle voorbeelden waarmee Next Nature de afgelopen jaren de discussie over nieuwe technologie en mogelijke toepassingen wist uit te lokken komen voorbij. Als Van Mensvoort zijn pyramide van technologie presenteert steken tweehonderd bezoekers massaal hun tablets op. Na afloop mag Van Mensvoort handtekeningen uitdelen aan trouwe volgers en echte Amerikaanse fans.

Later op de dag presenteert Pauline van Dongen de eerste resultaten van haar onderzoek naar de mogelijkheden van 3D-print technologie in de mode. Waar de concepten van Next Nature vooralsnog speculatief zijn, zet Van Dongen de eerste stappen naar realisatie. Van Dongen neemt als modeontwerper een unieke positie in binnen de Nederlandse promovendi. In haar presentatie onderschrijft ze de urgentie van het ontwerpen van stukken die nieuwe technologiën relateren aan de beweging en flexibiliteit van het lichaam. Een stap die volgens Van Dongen essentieel is in het draagbaar maken van 3D geprinte kleding. Hiermee hoopt ze een tegengeluid te kunnen bieden op de verspilling en vervuiling in de mode. De presentatie neemt de bezoekers mee in de uitdagende en onontgonnen wereld van de wearables, en waar je als ontwerper tegenaan loopt in het werken met deze materialen. Verder roept Van Dongen ontwerpers uit verschillende disciplines op om samen te werken en een gemeenschappelijk vocabulaire te ontwikkelen. Het is duidelijk, we zijn er nog niet, maar Pauline van Dongen is vastberaden om de technologie te bevragen en te concepten te ontwikkelen tot draagbare en toegankelijke mode.

De sessie van Pauline van Dongen en Koert van Mensvoort zijn twee van de zestien projecten die zijn ondersteund in het kader van de Open Oproep Deelname South by Southwest 2015.