<
actueel / nieuws

Update SXSW 2015: Game Expo

16 maart 2015

Een relatief nieuw onderdeel van het Texaanse technologiefestival South by Southwest (SXSW) is de Game Expo: een drie dagen durende beurs van 13 tot en met 15 maart waarop games in alle soorten en maten worden gepresenteerd.

Een relatief nieuw onderdeel van het Texaanse technologiefestival South by Southwest (SXSW) is de Game Expo: een drie dagen durende beurs van 13 tot en met 15 maart waarop games in alle soorten en maten worden gepresenteerd. De beurs bevindt zich in een grote hal aan de overkant van de Rio Grande in Austin en is gratis toegankelijk. Hierdoor is het naast een evenement voor de industrie een grote trekpleister voor Texaanse gezinnen. Bordspellen, indie games, grotere releases alles is te spelen.

Vijf Nederlandse gamestudios presenteren zich, met financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, op de SXSW Game Expo: Ragesquid (Action Henk), Ludomotion en Fourcelabs (Era of Wonders), Self Made Miracle (Penarium) en Game Oven (Bounden). Wie hier rondloopt ziet een wonderlijke mix van game developers, festivalbezoekers en families met heel veel kinderen. Volgens Adriaan de Jongh van Game Oven is vooral dat laatste bijzonder voor een gamebeurs. 'Het leuke aan deze beurs is dat je veel consumenten ontmoet. Veel mensen willen de games spelen, veel mensen kopen de game ter plekke en het levert waardevolle feedback op.' Joris Dormans van Ludomotion beaamt dit: 'Era of Wonders is nog volop in ontwikkeling, voor ons is het belangrijkste te zien hoe mensen op onze game reageren. Werkt alles zoals we het hebben bedacht?'

De meeste deelnemers combineren de deelname aan SXSW Game Expo met andere Amerikaanse activiteiten. Adriaan de Jongh maakt de langste tour: 'Drie weken terug begon deze trip in Chicago. De makers van het spel Cards Against Humanity hebben daar een schitterende hub gecreëerd, vergelijkbaar met de Dutch Game Garden in Utrecht, maar dan meer open. Daarna heb ik met Rami Ismail meegedaan aan de Train-Jam. Een treinreis door Amerika van 52 uur waar 50 developers tegelijkertijd werken aan een game. Vervolgens zijn we naar San Francisco afgereisd voor de Game Developers Conference – de GDC was een groot succes. Onze mobiele dansgame Bounden won de Indie Mobile Game Award voor innovation – en nu dus Austin.' De Game Expo is in opzet anders dan de meeste beurzen, en daardoor weer even schakelen voor de deelnemers. Dit levert echter ook weer andersoortige ontmoetingen op. 'Er kwam een politieagent op me af die me bedankte voor Bounden, hij zei dat hij het thuis vaak met zijn vrouw speelde. Het is heel bijzonder om te zien dat de game hier ook echt gespeeld wordt', aldus De Jongh.

Komende dinsdag organiseren Joris Dormans (Ludomotion) en Karel Millenaar (Fourcelabs) een workshop met als titel Interactive Narratives in Open Game Worlds in het SXSW Interactive programma. Interactive Narratives in Open Game Worlds is een van de zestien projecten die is ondersteund in het kader van de Open Oproep Deelname South by Southwest 2015.