<
actueel / nieuws

Update SXSW 2015: Maandag 17 maart

22 maart 2015

Vandaag was weer een dag SXSW met een vol Nederlands programma. In het nieuwe Digital Domainprogramma, onderdeel van dit Technologiefestival in Texas, blijkt dat Nederland een voorloper is op het gebied van nieuwe vormen van storytelling.

Vandaag was weer een dag SXSW met een vol Nederlands programma. In het nieuwe Digital Domainprogramma, onderdeel van dit Technologiefestival in Texas, blijkt dat Nederland een voorloper is op het gebied van nieuwe vormen van storytelling. Dit werd duidelijk door een aantal inhoudelijk sterke en goed bezochte panels en presentaties van Daniel Disselkoen van Headmade, een panel met Klasien van de Zandschulp en een presentatie van het project Behind the Blue Screen van Jaap van Heusden en Ruben Pater. Daarnaast presenteerden Tijmen Schep en Krista Hendriks van Setup hun project met Knuffeldrones.

Er staat een gigantische rij voor Salon 3 van het JW Marriott in downtown Austin. De titel Unspecialize: the more you know the less you see wekt de interesse van een breed publiek. Maar waar gaat de presentatie van Daniel Disselkoen nou eigenlijk over? Disselkoen weet op komische wijze de bezoekers mee te nemen in zijn fascinatie voor het fenomeen dat hoe vertrouwder een omgeving is, hoe minder je er naar kijkt. Hier probeert hij in zijn werk als ontwerper verandering in te brengen. Zijn laatste tool hiervoor is de mobiele game Cucalu, waarin de gebruiker uitgedaagd wordt bepaalde vormen in zijn omgeving te vinden en fotograferen. Dit heeft volgens Disselkoen geresulteerd in de grootste verzameling foto's van ronde voorwerpen op de wereld, maar heeft ook veel bijzondere en persoonlijke verhalen aan het licht gebracht.

Non-lineaire locatiegebonden verhalen
In de middag is de Austin Suite van het gigantische Austin Convention Center het podium voor een gemengd panel met ontwikkelaars uit Austin en Nederlandse interactie ontwerper Klasien van de Zandschulp. Er worden ervaringen uitgewisseld met het vertellen van non-lineaire locatiegebonden verhalen via smartphones. Vanuit het publiek is er veel aandacht voor de voorbeelden die Van de Zandschulp laat zien, waaronder de interactieve portrettengalerij van het Amsterdam Museum.

App die veilig vertrouwelijke verhalen deelt
Daaropvolgend vertellen Jaap van Heusden en Ruben Pater over hun project Behind The Blue Screen, waar allerdaagse verhalen uit Iran worden verzameld en gedistribueerd via De Correspondent. Middels deze video-app die het gezicht van een persoon die anoniem wil blijven bedekt, kunnen vertrouwelijke verhalen op een veilige manier gedeeld worden. In de zaal zit een goede mix aan journalisten, developers en bezoekers met een bijzondere interesse in Iran. De ontwikkelaars vertellen een eerlijk verhaal over de vele obstakels die ze zijn tegengekomen in de realisatie van het project, maar laten ook aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden zien hoe intrigerend en poëtisch de resultaten kunnen zijn. Zij nodigen het publiek uit de sessie buiten de zaal voort te zetten om input te krijgen over de verdere ontwikkeling van het project. Hier zie je de kracht van SXSW: mensen worden snel bij elkaar gebracht en komen echt om van elkaar te leren.

Knuffeldronesproject over surveillancecultuur
Aan het einde van de middag is het aan Tijmen Schep en Krista Hendriks van Setup om te vertellen over het project ' Cuddly Drones' ofwel knuffeldrones, waar kinderen in Nederland een laagdrempelige interactie aangaan met drones om zo het fenomeen vroeg te verkennen en eigen te maken. Het project komt voort uit een serie projecten van Setup waarin de surveillancecultuur, die sterk in opkomst is, wordt bevraagd en onderzocht. Om het verhaal optimaal te illustreren heeft het gezelschap ook een aantal drones meegenomen naar Austin. Uiteraard leverde dit interessante gesprekken op bij de douane.

In vogelvlucht, of liever dronevlucht, kunnen we stellen dat de Nederlandse sprekers het publiek in Austin weet te boeien met verhalende projecten waarin het poëtische en artistieke hand in hand gaan.

Deze projecten zijn ondersteund in het kader van de Open Oproep Deelname South by Southwest 2015.