<
actueel / nieuws

Update SXSW 2015: Muizenleverparfait op de Trade Show

16 maart 2015

Vandaag opent de SXSW Trade Show, onderdeel van het technologiefestival South by Southwest in Austin, Texas. Hier demonstreren technologiebedrijven, startups en de NASA's van deze wereld hun nieuwste producten.

Vandaag opent de SXSW Trade Show, onderdeel van het technologiefestival South by Southwest in Austin, Texas. Hier demonstreren technologiebedrijven, startups en de NASA's van deze wereld hun nieuwste producten. Tussen al het elektronisch geweld presenteren Chloe Rutzerveld en Lucas Evers van Waag Society het concept Open Wetlab waarin alles draait om do-it-together biotechnology.

Lucas Evers: “In deze programmareeks van De Waag nodigen we kunstenaars en wetenschappers uit om samen met het publiek biotechnologie toe te passen. De rol van het publiek is essentieel. Door zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het modificeren van eencelligen, ontstaat bij de deelnemers een heel nieuw begrip van biotechnologie. En hun inspanningen kunnen daadwerkelijk bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Het inschakelen van publiek bij het zoeken naar nieuwe antibiotica is daar een goed voorbeeld van."

Vandaag wordt er tijdens de Trade Show gekookt. Op het menu staan bonbons van muizenleverparfait. Chloe Rutzerveld: “Met de bonbons die we hier maken willen we mensen laten nadenken over hun culturele normen die feitelijk innovatie op het gebied van voedseltechnologie in de weg staan. Neem de ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees. Wetenschappers proberen vlees te ontwikkelen met gebruik van koeiencellen. Muizencellen zouden wetenschappelijk gezien veel geschikter zijn, maar dat wekt zoveel weerstand op dat niemand het aandurft. Door mensen te vragen over hun cultureel bepaalde grenzen te stappen willen we ze laten nadenken over radicale maar reële scenario's om de wereld in de toekomst te voeden.”

De bezoekers kijken nog wat huiverig naar de petrischaaltjes. Het zijn dan ook geen Amerikaanse porties. Wellicht is Grumpy Cat, de eenjarige kat die de afgelopen maanden voor een internetsensatie zorgt en die twee blokken verder poseert voor het SXSW publiek, geïnteresseerd. Wie zelf het recept wil proberen kan de publicatie The Other Dinner van Rutzerveld hier bekijken. Open Wet Lab van Waag Society is een van de zestien projecten die is ondersteund in het kader van de Open Oproep Deelname South by Southwest 2015.