<
actueel / nieuws

Update SXSW 2015: Storytelling in Virtual Reality

16 maart 2015

Sinds een aantal jaar is IDFA Doclab betrokken bij de programmering van SXSW's Digital Domain programma. Het doel van deze samenwerking is een koppeling te maken tussen het Amsterdamse documentaire filmfestival en het Interactive programma van dit Texaanse technologiefestival. Onderdeel van de twee Doclab sessies van vandaag is het werk van Caspar Sonnen, Robert Overweg, Brian Chirls, Amy Rose en Jan Rothuizen.

De eerste sessie biedt de bezoekers een introductie in de wereld van Virtual Reality (VR) en nieuwe ontwikkelingen zoals de 360 graden video en interactieve video. Veel mensen in de zaal blijken nog vrijwel onbekend met deze toepassingen. Voor IDFA een mooie gelegenheid om een overzicht te laten zien van recente projecten die op technisch, maar ook op artistiek vlak vooruitstrevend zijn.

In zijn presentatie plaatst Robert Overweg zijn werk in een breed kader. Hij zet de bezoekers op scherp door interessante vragen en stellingen te poneren over de toekomst van VR. Zo zal volgens Overweg binnen afzienbare tijd een nieuwe generatie VR-natives opstaan, die de virtuele representatie van de wereld net zozeer of zelfs meer waardeert dan de 'echte' wereld. Het onderscheid tussen deze twee werelden is snel aan het vervagen. Zijn project Beyond Sports laat zien dat je tijdens het kijken naar een live voetbalwedstrijd kan overschakelen naar een virtuele weergave van de wedstrijd, waarin je zelf een perspectief kunt kiezen. Hierdoor kan de kijker de wedstrijd ook beleven uit het oogpunt van de voetballer. De presentatie van Overweg is te zien op digital.robertoverweg.com.

Amerikaan Brian Chirls stelt dat de VR-wereld wordt gedomineerd door Silicon Valley en Hollywood. 'Beperkend en zelfs gevaarlijk,' vindt hij. Dat je voor amper 3 euro met je smartphone een virtual reality-bril maakt met een Google Cardboard, is voor Chirls een begin. Maar er is meer mogelijk om VR-technologie toegankelijk te maken. Hij stelt zich ten doel om mensen die 50 dollar kunnen besteden aan een goedkope Android telefoon, in staat te stellen om zelf VR-producten te maken. Hiervoor heeft de ontwikkelaar een open source script geschreven dat volledig vanuit het internet gerund kan worden. Met een paar simpele stappen maak je een VR-product dat direct op je telefoon opent als 360 graden of Google Cardboard product. Tijdens zijn presentatie maakt hij een simpel werk dat direct door bezoekers wordt bekeken en gedeeld. Hiermee bewijst Chirls hoe simpel en effectief zijn script is. Klik hier voor het script.

De zaal lijkt overtuigd van het potentieel van VR, getuige de vele reacties. Veel bezoekers blijven dan ook hangen voor de meer praktische tweede sessie (showcase) waarin onder andere Jan Rothuizen live tekeningen maakte voor een VR-vormgeving.

Tijdens SXSW organiseert IDFA Doclab voor de zevende keer verschillende sessies in de context van het Digital Domain Programma. IDFA Doclab is een van de zestien projecten die is ondersteund in het kader van de Open Oproep Deelname South by Southwest 2015.

website

stimuleringsfonds.nl