<
actueel / nieuws

Verslag verkenning GDC 2015

16 maart 2015

Van 2 tot en met 7 maart vond in San Francisco de jaarlijkse Game Developers Conference (GDC) plaats. In het kader van het verkennen van internationale presentatiemogelijkheden voor de Nederlandse gamesindustrie heeft het Stimuleringsfonds vijf talentvolle developers de mogelijkheid geboden hun game in San Francisco te tonen. Op locatie in het Cartoon Art Museum lieten Lionade Games, Game Oven Studios, Self Made Miracle, Jan Willem Nijman en Fire Brush Studios hun meest recente games zien.

De GDC San Francisco is het langstlopende gamesindustrie-evenement voor professionals. De GDC is een van de eerste zakelijke congressen die zich ook op zelfstandige kleine studio's, de independent games, richt. De Independent Games Summit waar sinds een aantal jaar ook Nederlandse indies als sprekers geprogrammeerd staan, biedt podium aan de nieuwste en meest innovatieve ontwikkelingen.

Awards
Hiernaast wordt tijdens de GDC San Francisco het Independent Games Festival georganiseerd, een van de belangrijkste festivals ter wereld voor indies waar tevens de invloedrijke IGF Awards worden uitgereikt. Dit jaar was het dansspel Bounden van Game Oven Studios genomineerd in de categorie Nuovo Award. Bounden, ondersteund vanuit het Gamefonds, was eveneens genomineerd voor de Game Developers Choice Innovation Award. Eerder die week won Game Oven al de IMG Excellence in Innovation Award.
The Flock, eveneens gehonoreerd via het Gamefonds, stond op de Indie Megabooth in het Moscone Center in San Francisco en kreeg een zeer positieve video review van Gamespot.

Pitches
Het Nederlandse Consulaat in San Francisco organiseerde een ontbijtsessie waar Nederlandse deelnemers aan de conferentie een serie elevator pitches gaven voor het aanwezige publiek. Op deze manier werd de volle breedte en de internationaal georiënteerde houding van de Nederlandse gamesindustrie onder de aandacht gebracht.

Bevindingen
De verkenning van het Stimuleringsfonds bevestigde dat de GDC in San Francisco een interessante plek is voor de Nederlandse gamesindustrie. Naar aanleiding van verschillende gesprekken met aanwezigen uit de Nederlandse gamesindustrie, blijkt dat er een behoefte bestaat voor presentatiemogelijkheden tijdens de GDC. Het Stimuleringsfonds onderzoekt het komende jaar dan ook verder hoe de Nederlandse gamesindustrie, en dan met name de independent developers, tijdens dit evenement het beste ondersteund kunnen worden.

Dit local multiplayer evenement werd georganiseerd in samenwerking met de Dutch Games Association. De getoonde games waren door Dutch Game Garden en Control Magazine geselecteerd op basis van beschikbaarheid, originaliteit en genre.