<
actueel / nieuws
 • Sci-fi pixelartgame 'Bernband', Tom van den Boogaart

Vijf dingen die je niet wist over de regeling Digitale cultuur

31 januari 2019

In 2018 zijn er zo'n zeventig uiteenlopende en bijzondere projecten van start gegaan met een bijdrage uit de regeling Digitale cultuur. Het Stimuleringsfonds kijkt tevreden terug op de reeks bijzondere, tegendraadse en uiteenlopende ondersteunde projecten, waarvan hier een overzicht is terug te vinden. En er is nog meer goed nieuws: in 2019 is er structureel meer geld beschikbaar voor Digitale cultuur! In deze top vijf deelt het team Digitale cultuur de vijf opmerkelijkste insider feiten uit de regeling.

5. Budget en prioritering
Eerst maar eens de cijfers. In totaal waren er 237 aanvragen voor een bedrag van bijna € 4 miljoen. Spijtig genoeg was het effectieve beschikbare budget voor de regeling in 2018 te laag om alle positief beoordeelde projecten te kunnen ondersteunen. Er is uiteindelijk voor ruim € 950.000 aan subsidies verleend. Maar liefst zestien projecten ontvingen vorig jaar een brief waarin stond dat hun project weliswaar positief beoordeeld is, maar niet ondersteund kon worden omdat er niet genoeg geld was. In totaal ging het daarbij om een bedrag van € 348.000. In 2019 is een budget van € 1,2 miljoen beschikbaar, verdeeld over vier aanvraagronden.

4. Opkomende platforms
Het is altijd goed om te zien dat het digitale cultuur veld zich blijft organiseren in nieuwe opkomende platforms. Verschillende initiatieven zijn de afgelopen jaren met een projectsubsidie ondersteund en enkele zijn inmiddels doorgegroeid naar ondersteuning voor een jaarprogramma. Voorbeelden hiervan zijn The Hmm, Creative Coding, en Hackers & Designers. De platforms bieden bottom-up georganiseerde infrastructuur aan een veld van makers en voorzien in podia en kennisuitwisseling.

3 Het jaar van de games
Voor het eerst sinds het einde van het Gamefonds in 2016 kunnen we vanuit het perspectief van de regeling weer spreken van een succesvol game jaar. Of het kwam door de blogpost van oud commissielid Adriaan de Jongh of dat het gewoon een kwestie van tijd was zullen we nooit weten, maar er zijn in 2018 zes succesvolle game aanvragen ingediend. Dit waren projecten van onder meer 2Awesome Studio, Wispfire en Tom van den Boogaart. Samen waren de ondersteunde game aanvragen goed voor een bedrag van ruim € 140.000. Game on!

 • Energy Rush, 2Awesome Studio


 • 2. Succesvolle vrouwen in digitale cultuur
  We hebben de afgelopen jaren meerdere projecten voorbij zien komen die op verschillende niveaus aandacht vragen voor emancipatie in het digitale domein. In 2017 werd vanuit de regeling het initiatief New Emergences ondersteund dat zich sterk maakt voor de positie van vrouwen in de geluidskunst en elektronische muziek. Inmiddels is dit platform erin geslaagd om succesvol in te dienen bij de regeling voor activiteitenprogramma's. Ook ondersteunden we het project Unlearning My Library van Read-in. Een feministische searchtool voor databases dat vertrekt vanuit de vraag Why are the authors of the books I read so white, so male, so Eurocentric?
  Maar hoe zit het met de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke aanvragers in de regeling? Een onofficieel uitgevoerd onderzoek onder de ondersteunde projecten – zonder te hebben geïnformeerd naar de gevoelens die aanvragers hebben ten aanzien van hun gender – leert dat deze verhouding exact 50-50 is. Bekende ondersteunde duo's als Driessens & Verstappen en JODI dragen natuurlijk al langer bij aan dit evenwicht.

  1. De rustigste ronde
  Tot slot op nummer 1 een insider tip van het team Digitale cultuur. De regeling kent vier sluitingsdata per jaar. In principe wordt het beschikbare budget zoveel mogelijk gelijk over deze rondes verspreid. Maar wat is nu de beste ronde om in te dienen? Op basis van jarenlange ervaring en uitgebreide analyse en monitoring van de aanvragen kunnen we duidelijk zien dat de derde ronde de rustigste is. De zogenaamde 'zomerronde' sluit dit jaar op 7 augustus. Natuurlijk wordt elk project op zijn eigen kwaliteit beoordeeld, maar het aantal ingediende voorstellen was in de derde ronde vorig jaar 20% lager dan gemiddeld. Dit is al jaren de trend. Mocht je dus tijd hebben om in de zomermaanden aan je aanvraag te werken, dan kan je de concurrentie voor zijn.