<
actueel / nieuws

Wayfinding app

22 februari 2012

Voor wie geïnteresseerd is in bewegwijzering is er sinds kort de '99 Do's & Dont's of Wayfinding App', ontworpen en samengesteld door Paul Mijksenaar.

De I-phone app bevat een set vuistregels voor goed ontworpen visuele informatie. Het is een kennistool en tegelijk een overzicht van het werk van Mijksenaar: alle beelden die in de app worden gebruikt, zijn afkomstig uit zijn archief.

Wayfinding
Paul Mijksenaar is de oprichter van het bureau die verantwoordelijk is voor de bewegwijzering op onder andere Schiphol en de NS-stations. Architectuur en bewegwijzering hebben volgens Mijksenaar meer raakvlakken dan vaak wordt beweerd. In complexe, openbare gebouwen is de architectonische informatie om de weg te vinden – zoals looproutes, trappen en liften – vaak onvoldoende en is grafische informatie nodig.

Routing
Mijksenaar is er niet op uit om zoveel mogelijk borden in een gebouw of openbare ruimte te plaatsen. Integendeel. Naar zijn overtuiging heeft een intuïtief ontworpen gebouw een natuurlijke routing, en is er minder bewegwijzering nodig. Dit inzicht wil hij architecten meegeven.

Downloaden
Naast vijf hoofdcategorieën - architectuur, boodschap, locatie, opmaak en systematiek – heeft de app een integrale zoekfunctie, een shuffle-optie voor de 71 do's en 28 dont's en een begrippenlijst. De app, die mede mogelijk is gemaakt door een publicatiesubsidie, is te downloaden in de App Store voor € 2,99.