De nieuwe ruimte

Deze kennispagina biedt een overzicht van de open oproepen en activiteiten die het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie lanceert en organiseert in het kader van Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp 2021 (VRO) en het Actieprogramma Ruimtelijke Ontwerp 2021–2024 (ARO), die zich beide richten op ontwerpend onderzoek. Daarnaast zullen op deze pagina (tussentijdse) inzichten en resultaten worden gedeeld van zowel VRO als ARO.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief 'De nieuwe ruimte' over ruimtelijk ontwerp, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail het projectteam Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp via: voucherregeling@stimuleringsfonds.nl

Mail het projectteam Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp via: actieprogramma@stimuleringsfonds.nl

of bel: +31 (0) 10 310 79 37

<
De nieuwe ruimte

Bekijk lezing: Toekomstbestendig landelijk gebied – Circulaire systemen en korte ketens

15 november 2021

Lezing: Toekomstbestendig landelijk gebied – Circulaire systemen en korte ketens
Toekomstbestendig landelijk gebied #1
12 november 2021

Voor grote delen van de Nederlandse productielandschappen zijn de traditionele principes van landbouw leidend, wat grote offers vraagt van onder andere waterbeheer, natuur en biodiversiteit. Verschillende pioniers zijn bezig met het bewandelen van andere wegen, die de landbouwproductie weer kleinschaliger, lokaler maar ook diverser maken. Deze lezing staat in het teken van de experimenten die zich afspelen binnen de Taskforce Korte Keten en Voedselbos Ketelbroek. Beide bieden relevante handvatten voor het denken over en ontwerpen aan de toekomst van het landelijk gebied.

Spreker 1: Jan Willem van der Schans
Jan Willem van der Schans is econoom, medeoprichter van de Taskforce Korte Keten, een onafhankelijke stichting met als doel de ontwikkeling van regionale voedselsystemen te versnellen. De Taskforce bereikt dit door samenwerkingen tussen ondernemers te ondersteunen en versterken. Inmiddels zijn hier meer dan 150 korte keten-initiatieven in Nederland bij aangesloten, die proberen om voedsel en consumenten dichter bij elkaar te brengen en kringlopen lokaal te sluiten. In zijn lezing vertelt Van der Schans over mogelijkheden productie, logistiek en distributie op een duurzame manier in te richten, die zowel voor de producent als de consument voordelen oplevert.

Spreker 2: Wouter van Eck
Wouter van Eck is voorzitter van Stichting Voedselbosbouw en eigenaar van Voedselbos Ketelbroek, een geslaagd experiment voor natuurinclusieve landbouw in het Gelderse Groesbeek. Als reactie op de traditionele landbouw, waar geen natuur meer te bekennen is, legde Van Eck 12 jaar geleden een plantage in meerdere lagen aan, waarin lage gewassen worden beschermd door hogere, en waar symbiose kan ontstaan tussen planten die elkaar bijvoorbeeld van meststoffen voorzien: een landbouwtype, dat in landen zoals Kenia gebruikelijk is. Van Eck verteld in zijn lezing onder andere over kansen voor natuurontwikkeling en voedselproductie.

Over de lezingen
Deze lezing wordt aangeboden in het kader van de Open Oproep Toekomstbestendig landelijk gebied, onderdeel van de Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp 2021. De voucherregeling biedt naast de subsidieregeling ook een flankerend activiteitenprogramma, waar deze lezingen toe behoren. Hiermee bieden we inhoudelijke verdieping op de verschillende relevante thema's binnen Toekomstbestendig landelijk gebied, en stimuleren we kennisuitwisseling, een belangrijke pijler van de regeling.