Digitale cultuur

Met de Regeling Digitale cultuur ondersteunt het Stimuleringsfonds artistieke projecten op het gebied van digitale cultuur. Daarnaast organiseert het fonds bijeenkomsten gewijd aan actuele onderwerpen die spelen binnen dit werkterrein. Op deze pagina verzamelt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de door makers ontwikkelde kennis uit deze projecten en activiteiten.

Klik hier voor een volledig overzicht van alle toekenningen in de Deelregeling Vormgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail team Digitale cultuur via:
digitalecultuur@stimuleringsfonds.nl

of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Digitale cultuur

11 nov: Heritage meets makers

27 oktober 2021

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Het Nieuwe Instituut en het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseren donderdag 11 november 'Heritage meets makers – A day through the lens of creatives'. Dankzij creatief hergebruik van erfgoed ontstaan talloze nieuwe manieren om verhalen te vertellen.

Laat je tijdens deze dag inspireren door nieuw werk van makers – en ervaar de kracht van creatief hergebruik van erfgoed en het vertellen van nieuwe verhalen. Neem tevens de inzichten mee in de behoeften van erfgoedinstellingen én makers, ook in relatie tot de vernieuwde Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Na deze dag weet je alles om zelf aan de slag te gaan.

Schrijf je hier in voor het programma

Programma
10.00 – 11.30 uur
Voertaal: Nederlands
Live vanuit Beeld en Geluid Den Haag presenteert dr Trilce Navarrete (Erasmus Universiteit) de resultaten van het onderzoek dat zij verrichtte in opdracht van het Makers Programma van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Centraal in het onderzoek staan de behoeften van erfgoedinstellingen én makers en wat er nodig is om de samenwerking te bevorderen.

Aansluitend vindt een gesprek plaats met Joris van Ballegooijen (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie), Brigitte Jansen (Het Nieuwe Instituut), Robin Smits (Superposition) en Trilce Navarrete (Erasmus Universiteit Rotterdam) en horen we van hen hoe zij kijken naar de samenwerkingen tussen erfgoed en makers en wat we voor elkaar kunnen betekenen vanuit het perspectief van de maker, de erfgoedinstelling en de fondsen.

13.00 – 16.00 uur MAKERS AAN HET WOORD
Voertaal middagprogramma: Engels
Deze middag horen we van ondersteunde makers van de Regeling Digital Heritage x Public van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en van een aantal instellingen over hun ervaringen met creatief hergebruik.
13.00 – 13.45 uur DIGITAL HERITAGE X PUBLIC

Medieval Memes, Romeo Vreeken (Doyle Studio)
Resequencing the Logic of the Tillema Collections. Engaging Otherwise with the Colonial Archive, Paoletta Holst
13.45 – 13.55 uur korte pauze
13.55 – 14.40 uur DIGITAL HERITAGE X PUBLIC
Building the Visual Mind, Donna Verheijden
Eye Catcher, Pepijn Wilbers (Studio Louter)
14.40 – 14.50 uur korte pauze
14.50 – 15.35 uur INSTELLINGEN AAN HET WOORD
OPEN ARCHIEF, Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid
Utrechts Archief, Rick Companje
Europeana, Aleksandra Strelichowska
15.35- 15.45 uur Afsluiting


Deze dag wordt mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Het Nieuwe Instituut en het Makers Programma van het Netwerk Digitaal Erfgoed