Digitale cultuur

Met de deelregeling digitale cultuur ondersteunt het Stimuleringsfonds artistieke projecten op het gebied van e-cultuur. Daarnaast organiseert het fonds bijeenkomsten gewijd aan actuele onderwerpen die spelen binnen dit werkterrein. Op deze pagina verzamelt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de door makers ontwikkelde kennis uit deze projecten en activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail het projectteam Digitale Cultuur:
Sean Gilis
Odiel van de Nobelen
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Digitale cultuur

Spelen met nature & nurture | Game White Lily

28 februari 2017

We wisten het al langer: iets waar je nu last van hebt, is vaak al ontstaan in je jeugd. Dat geldt voor psychische klachten, maar ook voor fysieke: inmiddels is overtuigend aangetoond dat jeugdtrauma's op latere leeftijd een verhoogde kans geven op bijvoorbeeld hartziekten, hepatitis en kanker. De 'Adverse Childhood Experience Study' liet zien dat één op de acht mensen meerdere jeugdtrauma's met zich meedraagt. Game ontwerper Charlotte Madelon verwerkte de schokkende uitkomsten van deze ACE-studie in haar zelf ontworpen game White Lily. Geen serious game met helende eigenschappen, maar een spel dat inzet op bewustwording en zo toch werkt aan een oplossing.

Madelon verwerkte tien slechte jeugdervaringen en zes mogelijke remedies in deze game die speelt met de begrippen nature en nurture. De speler staat voor de taak een lelie die met een onbekende ziekte weer te laten bloeien. Met de juiste zorg kun je de schadelijke beestjes verjagen, herstelt de plant zich en gaan de bloemen open. De anatomie is vergelijkbaar met die van het menselijk lichaam; de bijzondere vormgeving maakt het spel extra boeiend. 'Ik wilde op een speelse manier laten zien hoe belangrijk het is om iets te doen aan toxic stress bij kinderen,' zegt Madelon. 'Je groeit namelijk niet vanzelf over een jeugdtrauma heen. Door alerter te zijn op wat mis gaat in gezinssituaties kan veel leed worden voorkomen. Met White Lily wil ik dit probleem 'entertaining' genoeg maken om er in te duiken.'

Tekst: Willemijn de Jonge