<
het fonds / organisatie / publicaties

Hedy d'Ancona-prijs 2010

Nominaties, winnaars en essays Hedy d'Ancona-prijs 2010. Deze publicatie is helaas niet meer voorradig.

Hoe belangrijk is het creëren van een healing environment, het scheppen van een aangenaam onderkomen voor mensen die tijdelijk of voorgoed zijn aangewezen op zorg. De achterliggende gedachte is dat een uitgesproken visie op hoe die zorg moet worden verleend, (...) kan leiden tot bijzondere architectuur. (uit het voorwoord van mevrouw Hedy d'Ancona)

De discrepantie tussen de ambities die leven ten aanzien van kwaliteit van zorg en de vaak institutionele omgeving waarin dit plaats vindt, is voor het Stimuleringsfonds voor Architectuur en TNO Centrum Zorg en Bouw aanleiding geweest voor het instellen van een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en zorgwereld. De Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur stimuleert de innovatie van zorgconcepten in relatie tot architectuur, functionaliteit, welzijn, interieur, techniek en omgeving. Het winnende project, het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem, is exemplarisch voor de kwaliteitsverbetering die de prijs nastreeft: een gastvrije en open omgeving waarin de zorg een natuurlijke basis heeft, waar het maken van mooie ruimtes het zorgconcept treffend ondersteunt.

Over de eerste ronde van de Hedy d'Ancona-prijs is nu een publicatie verschenen. Naast vijf essays die ingaan op de vaak onnodig stigmatiserende zorgarchitectuur, de invloed van stelselwijzigingen en kredietcrisis, het gehanteerde doelgroepenbeleid, de aantrekkelijkheid van oude gebouwen voor nieuwe zorgconcepten en de fysieke en psychische beleving van patiënten, zijn alle 112 inzendingen, nominaties, shortlist en uiteraard de prijswinnaar in de publicatie vertegenwoordigd. Met een dvd van ZIE ZORG, een reeks van zes televisie-uitzendingen over de rol van architectuur en kunst bij zorginstellingen.

De publicatie zet opdrachtgevers, bestuurders, architecten, overheden, gebruikers en politici aan tot samenwerking, onderzoek en het delen van kennis en ervaring.