Internationalisering

Met het Programma Internationalisering richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op de bevordering van de internationale positie van de Nederlandse ontwerpsector. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde en geïnitieerde projecten.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Internationalisering.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail team Internationalisering:
internationalisering@stimuleringsfonds.nl

Of bel via +31 (0) 10 4361600

facebook

<
Internationalisering

20 mei: Online openingsprogramma Architectuur Biënnale Venetië

06 mei 2021

Een jaar later dan gepland, vindt op 20 mei 2021 alsnog de opening plaats van het Nederlandse paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia. Covid-19 is nog niet uitgewoed en om die reden heeft Het Nieuwe Instituut besloten geen bezoekers uit te nodigen voor de opening in Venetië en een online openingsprogramma samengesteld. Onder anderen drie ontwerpteams, die eerder zijn geselecteerd vanuit een open oproep voor het publieke parallelprogramma van het Nederlands paviljoen tijdens deze editie, geven online acte de présence.

openingsprogramma
Venetië komt op 20 mei naar u toe, vanaf 12 uur in een digitaal openingsprogramma. Meld je hier aan.

12.00 – Officiële opening van het paviljoen door demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven
12.20 – Presentatie van de onderzoeksprogrammering opgezet in samenwerking met gemeenten Amsterdam en Rotterdam: wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en Caroline Nevejan, Chief Science Officer van de gemeente Amsterdam presenteren Values for Survival; Mike Emmerik en Simone Rots, Independent School for the City Rotterdam, presenteren The Polder of Babel: a Super-Diverse City in the Antropocene
13.00 – Space of Other Talk met Afaina de Jong
14.00 – Radical Observation Exercise: Debra Solomon en Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam Zuidoost
15.00 – Presentatie van de ontwerpteams die i.s.m. Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geselecteerd zijn om hun onderzoeksvoorstel uit te werken als deel van het programma: Failed Architecture, Bureau LADA en Studio Wild
16.00 – Achtergronden van de community of The Polder of Babel: a Super-Diverse City in the Antropocene en de werkwijze van de Independent School for the City met Mike Emmerik
17:00 – Presentatie Values for Survival –Tuning to Rhythm, Cahier 3 met voordrachten van diverse auteurs afgewisseld met een online improvisatie door Mistah Isaac (gitaar, zang), Sirishkumar Manji (tabla, zang), Reinier van Houdt (piano) op basis van Indiase, Afrikaanse, Amerikaanse en Europese ritme tradities (met dank aan Source Elements).

open oproep
Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie lanceerden begin oktober 2019 een open oproep voor een bijdrage aan het publiek parallelprogramma van het Nederlands Paviljoen. Dit programma vindt zowel voor, tijdens als na La Biennale plaats in Venetië of elders. Inzenders werden uitgenodigd in te spelen op het thema van het Nederlands paviljoen 'multispecies urbanism'. Zes ontwerpteams werden geselecteerd. Tijdens de opening zullen de drie projecten van Studio Wild, Failed Architecture en Bureau LADA te zien zijn in een videoportret.

Bekijk de drie videoportretten hier terug:


  • thema
    Het Nieuwe Instituut, commissionair van het Nederlandse paviljoen, presenteert Who is We? als reactie op het centrale thema 'How will we live together?' zoals gesteld door hoofdcurator Hashim Sarkis. Voor Who is We? werkt het instituut samen met architect Afaina de Jong en kunstenaar Debra Solomon.

    Het woord 'we' impliceert inclusiviteit, maar representeert in werkelijkheid vaak een enkelvoudig perspectief. Huidige sociale en ecologische urgenties verlangen ook van architecten en stedenbouwers dat zij 'we' gaan beschouwen als meervoudig: alle mensen omvattend en het meer-dan-menselijke, zoals de bodem, planten en dieren. De presentatie in het Rietveldpaviljoen in Venetië richt zich daarom op een stedenbouw die vrouwelijk is, van kleur, queer en multispecies.

    Who is We? is een krachtig pleidooi tegen monocultuur: verschil en meerstemmigheid zijn een voorwaarde voor rechtvaardige, weerbare samenlevingen en steden.