Internationalisering

Met het Programma Internationalisering richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op de bevordering van de internationale positie van de Nederlandse ontwerpsector. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde en geïnitieerde projecten.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Internationalisering.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail team Internationalisering:
internationalisering@stimuleringsfonds.nl

Of bel via +31 (0) 10 4361600

facebook

<
Internationalisering

Update Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken

26 november 2020

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie werkt sinds 15 juli van dit jaar met een Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken (TPIS) voor ondersteuning van projectaanvragen die gericht zijn op internationale samenwerking. Deze procedure is ingesteld als alternatief voor de deelregeling Internationalisering en de Voucherprocedure Presentaties Buitenland die vanwege covid-19 on hold zijn gezet.

Met de Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken ondersteunt het Stimuleringsfonds projecten die inhoudelijk bijdragen aan het ontwikkelen, profileren en versterken van de internationale positie van de hedendaagse Nederlandse creatieve industrie. Sinds juli zijn er 23 aanvragen ondersteund binnen TPIS voor een totaalbedrag van €363.797. Hieronder volgen een paar voorbeelden van projecten die zijn ondersteund:

4DSOUND – Grove
'Grove' is een immersieve audiovisuele en sculpturale installatie, een samenwerking tussen 4DSOUND, Salvador Breed (NL), Philip Beesley (CA), Living Architecture Systems Group (CA) en W+N Studio (UK). Het project bevindt zich in de onderzoeksfase, gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kinetische architectuur, 3D-geprinte speakers en interactieve software. Grove combineert film, audio en sculptuur in de vorm van een installatie die de toekomst van architectuur verbeeldt. Het werk gaat in première op de Architectuur Biënnale van Venetië.

RNDR – Untold Stories
'Untold Stories' is een interactief mediaplatform dat onbekende verhalen en scénes toont uit internationale films en documentaires die door onmacht nooit zijn afgemaakt. Middels kunstmatige intelligentie (AI), kan de bezoeker zelf de regisseursstoel besturen, het narratief wijzigen en oneindig veel versies bewerken. Dit project is een samenwerking tussen ontwerpstudio RNDR (NL), film-technologieontwikkelaar op het gebied van AI en machine learning KASPAR (DK) en mixed reality-studio Makropol (DK). Met dit project wil het team het gesprek stimuleren over ethische kwesties rondom nieuwe technologieën: kunnen machines worden gebruikt als storyteller en onze persoonlijke verhalen uitdrukken?

Stichting Creative Coding Utrecht – On The Fly
De Nederlandse live coding scene is de laatste jaren sterk gegroeid en kenmerkend zijn de verschillende toepassingen binnen de muziekindustrie, podiumkunsten, grafisch ontwerpsector en de gamecultuur. Met het project 'On The Fly' wil Creative Coding Utrecht deze diversiteit zo scherp mogelijk vatten en de gemeenschap van Nederlandse makers in kaart brengen. Het Nederlandse veld kan hierdoor voor buitenlandse partners beter worden ontsloten en worden gekoppeld aan de vraagstukken van het Europese samenwerkingsproject. Internationale partners in het consortium zijn onder meer ZKM (Karlsruhe), Hangar (Barcelona) en Ljudmila (Slovenië).

Maryam Kordbacheh – Draping Poetry (foto bovenaan)
'Draping Poetry' concentreert zich op materiaal- en vormonderzoek vanuit een conceptuele en filosofische kijk op het ontwerpproces. Kordbacheh bestudeert en bevraagt de fundamentele aspecten van design en onderzoekt kledingstukken die verder gaan dan hun materiële betekenis. 'Draping Poetry' zal resulteren in een hedendaagse, conceptuele en experimentele kunstinstallatie, waarin Kordbacheh de resultaten van de materiaal- en vormstudies onder de aandacht zal brengen en het proces van ontwerpen zal benadrukken. Kordbacheh wil haar werk in Japan en Nederland tentoonstellen door middel van fotografie en film. Daarnaast ontwikkelt Kordbachech een fysieke publicatie. Ze gaat hierbij gericht op zoek naar duurzame internationale verbindingen.