Onderwijs

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema onderwijs. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de leeromgeving en het verkennen van nieuwe onderwijsconcepten door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Onderwijsomgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over onderwijs, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail het projectteam Onderwijs:
Jetske van Oosten
Gabriella Fiorentini
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Onderwijs

Hack the Brain: Hack the brain for Education van start!

team
Na een succesvolle eerste editie van Hack the Brain in 2014, komt Waag Society dit jaar met een tweede editie: Hack the Brain for Education. Met een 3-daagse hackaton, publiek debat en een publicatie onderzoeken ze de mogelijkheden en kansen van neurotechnologie voor het onderwijs. 'Brainhacking kan op termijn een revolutie in het onderwijs betekenen. Daar zijn we echter helemaal niet op voorbereid - niemand nog', aldus Waag Society.

'Dit decennium staat in het teken van een revolutie in ons begrip van de hersenen', stelt Waag Society, die samen met communicatie- en strategiebureau Total Active Media initiatiefnemer is van dit project. Waag Society: 'Dankzij nieuwe technologie, makkelijk te verkrijgen soft- en hardware en toenemende kennis over het brein, wordt neurowetenschap steeds toegankelijker. Do-it-yourself brain hacking is geen science fiction meer, maar werkelijkheid.' Onder DIY brain hacking verstaan we het inzichtelijk maken en verbeteren van prestaties van lichaam en geest door middel van makkelijk verkrijgbare soft- en hardware die de hersenen beïnvloeden. Zo is het al mogelijk om met behulp van Muse - een hoofdband die de inspanning van het brein meet aan de hand van alfagolven - het concentratie niveau van een klas real time inzichtelijk te maken voor de docent. De initiatiefnemers van Hack the Brain for Education onderzoeken wat deze nieuwe technologieën kunnen betekenen voor het begrijpen van leerprocessen en het verbeteren van het leren.

  • Verkenningen op het gebied van neurotechnologie
    Om daadwerkelijke toepassingen van neurotechnologie te ontwikkelen brengt Waag Society relevante partijen en experts op dit gebied samen. In juni 2015 vindt een hackaton-bijeenkomst plaats waarin wetenschappers, ontwikkelaars en onderwijsdeskundigen samen werken aan nieuwe concepten, software en prototypes. Ook organiseren ze een publiek debat. 'We zijn op zoek naar inspiratie, nieuwe ideeën en kritische reflectie.'

    Gepubliceerd: 1 januari 2015

    Lees ook het artikel 'De beste brainhacks voor het onderwijs'

website

www.hackthebrain.nl