Onderwijs

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema onderwijs. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de leeromgeving en het verkennen van nieuwe onderwijsconcepten door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Onderwijsomgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over onderwijs, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail het projectteam Onderwijs:
Jetske van Oosten
Gabriella Fiorentini
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Onderwijs

Playgrounds: De creatieve werkplaats als leerplaats

team
In het project Playgrounds bezoeken docenten en leerlingen creatieve werkplaatsen in de buurt van de school. Daar ervaren ze in workshops het creatieve maakproces. Om die ervaring vervolgens te vertalen naar hun eigen vak en onderwijspraktijk.

Beeldend kunstenaar Carolien Oostveen neemt in het programma Playgrounds docenten en leerlingen van het ROC Midden-Nederland in Utrecht mee naar werkplaatsen en ateliers in de buurt van de school. Door zelf in workshops het proces van maken te ervaren komen deelnemers in aanraking met de specifieke kwaliteiten van de werkplaats en van hun gebruikers.

Dat confronteert docenten en leerlingen met hun eigen manier van werken. Ervaringen die ze vervolgens samen vertalen naar hun eigen vak en onderwijspraktijk en zo tot onderwijsvernieuwing te komen. Playgrounds is onderdeel van het grotere project Playgrounds & Building Conversation dat de professionele ontwikkeling van docenten wil vergroten. Beide projecten doen dit door ervaringen uit de wereld van kunst en creatieve industrie in te zetten en een relatie aan te gaan met de fysieke omgeving van de school.

 • 3Dprint-atelier
  De eerste serie van zes bijeenkomsten is in het najaar van 2015 afgerond. Tien leerlingen en twee stagiaires van de opleiding sociaal werk bezochten zes verschillende werkplaatsen. Ze waren op bezoek in het atelier van twee beeldend kunstenaars, bij een keramist, een 3Dprint-atelier, een theater, een drukkerij-printerij en in een muziekstudio. Het vinden van kunstenaars en creatieven voor dit project was geen probleem, constateerde Carolien Oostveen. De school uitgaan en ergens anders leskrijgen heeft volgens haar potentie. 'Kunstenaars en creatieven stellen graag hun werkplaats open.'

  Naast Carolien Oostveen was ook Anouk Saleming, schrijver van theaterteksten en theatermaker, als host bij alle workshops aanwezig. Zij hielp niet alleen bij het stimuleren van de deelnemers in het onderzoeken en leren in de werkplaatsen, maar ook bij de vertaling naar de eigen leer- en lespraktijk. In elke middag zaten momenten van brainstormen, ontwerpen, maken en reflectie. 'Vaak kwamen de leerlingen druk en onstuimig binnen,' vertelt Carolien. 'Maar zodra ze iets gingen maken, werd het rustig. In de werkplaats van de keramist was de groep echt heel gefocust. Wij vroegen ons af of de ruimte dat afdwingt met haar breekbare materialen.'
 • Kunstenaar in de hoek
  In iedere werkplaats was ook een kunstenaar onopvallend aanwezig, die reflecteerde op de bijeenkomst. Bij het keramiek-atelier was dat acteur en regisseur Alexander de Vree. Hij zat rustig in een hoekje te typen, terwijl iedereen bezig was. Na afloop gaf hij in een kleine voorstelling zijn kijk op de middag. Carolien: 'Dat geeft een extra laag voor de leerlingen. Zo kan je zelf opnieuw zien hoe je gehandeld hebt.' In gesprekken werd vervolgens teruggeblikt op de middag. 'Het was heel spannend en voedend voor de leerlingen en het is ook een mooie opstap naar de workshops met docenten.'

  In het voorjaar van 2016 is de tweede serie bezoeken aan creatieve werkplaatsen met docenten van dezelfde opleiding gepland. 'Het reflectieve deel zal voor docenten intensiever zijn,' verwacht Carolien. Playgrounds wil docenten tenslotte aan het denken zetten over hun eigen wijze van lesgeven. Hen laten ontdekken wat makerschap kan doen en wat het voor impact het kan hebben op hun onderwijspraktijk. Ook wil het programma docenten laten bedenken wat je met leerlingen allemaal kunt ondernemen door je les en lokaal een werkplaats te laten zijn of door het buiten de school te zoeken. 'Op deze manier krijgen ze weer zin om hun eigen lessen te (her)ontwerpen en wordt hun makerschap als docent aangewakkerd.'

  Het Lectoraat Kunst en Professionalisering van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar Carolien Oostveen programmamaker is, ontsluit de kennis en de ervaring die opgedaan is tijdens beide projecten - Playgrounds en Building Conversation - op het digitale platform Musework.

  Gepubliceerd op 27 januari 2016.

website

www.musework.nl