Onderwijs

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema onderwijs. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de leeromgeving en het verkennen van nieuwe onderwijsconcepten door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Onderwijsomgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over onderwijs, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail het projectteam Onderwijs:
Jetske van Oosten
Gabriella Fiorentini
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Onderwijs

School College

26 oktober 2016

Stimuleringsfonds@DDW16: events

8e verdieping Veemgebouw, Torenallee 86, Eindhoven

15.00 - 17.30 uur

Tijdens deze bijeenkomst op de Dutch Design Week 2016 staat de emancipatie van de MBO leerling centraal. Welke ruimte bestaat er voor leerlingen om zich te ontwikkelen binnen het huidige MBO onderwijs, en waar liggen de kansen? Ontwerpers, kunstenaars en architecten geven hun visie.

Kunstenaar en ontwerper, Thomas Thwaites vertelt hoe het is als geit door het leven te gaan. In zijn project GoatMan verkende hij de mogelijkheden van de moderne technologie om de kenmerken van een geit aan te nemen. Hij eindigde op vier poten, met een prothese pens vastgebonden aan zijn borst in de Alpen, zichzelf in leven houdend door het eten van gras. Zijn onderzoek geeft meer inzicht in wat het betekent om een geit te zijn dan menig wetenschappelijk onderzoek dat eerder deed. Door zijn onderzoekende, interdisciplinaire en creatieve manier van kijken gaat Thwaites ver voorbij aan de gebaande paden.

Wat kunnen we leren van zijn manier van werken voor de toekomst van het beroepsonderwijs voor jongeren? In een design talkshow geleid door Dick Rijken, lector informatie technologie en samenleving aan de De Haagse Hogeschool, verkennen we welke concrete maatschappelijke opgaven de basis vormen van het onderwijs van de toekomst en hoe een onderwijsomgeving vormgegeven kan worden waarin multidisciplinaire samenwerkingen worden gestimuleerd.

Met onder anderen bijdragen van Susanne Pietsch en Eireen Schreurs (De Ambachtsschool Revisited)
Frido van Nieuwamerongen (Ruimtelijke Strategieën voor een Zelfbewust Beroepsonderwijs)
Skafte Aymo-Boot (Je eigen gang gaan)
Matthijs de Boer (Stad als School – School als Stad).

Ontmoetingen tussen onderwijs en ontwerpveld
Dit college maakt onderdeel uit van het weekprogramma dat het fonds organiseert ter gelegenheid van de tentoonstelling Making School op de Dutch Design Week. In dit programma maakt het fonds door middel van workshops, lezingen, debatten en excursies inspirerende ontmoetingen mogelijk tussen het onderwijs en het ontwerpveld.

Klik hier voor het volledige weekprogramma.

Aanmelden
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden. De inschrijving is gesloten.

Foto: Thomas Thwaites (GoatMan) by Tim Bowditch