Onderwijs

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema onderwijs. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de leeromgeving en het verkennen van nieuwe onderwijsconcepten door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Onderwijsomgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over onderwijs, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail team Onderwijs via:
Gabriella Fiorentini
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Onderwijs
 • Chris Sigaloff (directeur Kennisland) en minister Jet Bussemaker openen de conferentie 'Leeromgeving van de Toekomst'.

Terugblik conferentie Leeromgeving van de toekomst

29 juni 2017

Op 15 juni 2017 organiseerde het Stimuleringsfonds samen met het ministerie van OCW en de Inspectie van het Onderwijs een conferentie over de leeromgeving van de toekomst. Minister Jet Bussemaker opende de bijeenkomst op het Koning Willem I College in Den Bosch. Bekijk hieronder het beeldverslag.

De hoofdvraag van de conferentie was: hoe kunnen schoolgebouwen de innovatie in het beroepsonderwijs optimaal faciliteren? We zien steeds meer hybride vormen van onderwijs ontstaan, waarbij onderwijs, beroepspraktijk en maatschappij bij elkaar komen. Ook (nieuwe) technologieën spelen hierbij een rol. Deze veranderingen hebben directe invloed op het ruimtelijke ontwerp van het beroepsonderwijs. Tijdens de conferentie gingen onderwijsinstellingen, ontwerpers, beleidsmakers en toezichthouders met elkaar in gesprek om samen actuele ontwerpopgaven te verkennen.

Vervolg: bouw mee aan de leeromgeving van de toekomst
Als vervolg op deze conferentie start het Stimuleringsfonds in oktober 2017 het ontwikkeltraject Leeromgeving van de toekomst, waarin ontwerpers samen met onderwijsinstellingen werken aan huisvestingsvraagstukken voor toekomstgericht beroepsonderwijs.

Bent u als mbo-instelling geïnteresseerd in deelname aan dit traject?
Kijk voor meer informatie op m.stimuleringsfonds.nl/lvdt.

 • Directeur van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Syb Groeneveld verwelkomt minister Jet Bussemaker bij het Koning Willem I College.

 • Jet Bussemaker voert een vraaggesprek met Jeanette Noordijk (voorzitter raad van bestuur Koning Willem I College) en Monique Vogelzang (inspecteur-generaal van het onderwijs).

 • Henk Oosterling (filosoof en oprichter Rotterdam Vakmanstad) geeft een inspirerende key-note presentatie.

 • Studenten van het evenementenbureau van Koning Willem I College wijzen deelnemers de weg naar de deelsessies.

 • Susanne Pietsch presenteert in de deelsessie over 'De regio als leeromgeving' haar onderzoek 'De Ambachtsschool Revisited'.

 • Anne van de Graaf (De Leermeesters) legt in de deelsessie 'Ruimte om te leren én te werken' een interactief spel uit, aan de hand waarvan de deelnemers nadenken over de ruimtelijke consequenties van het hybride leren.

 • De deelnemers van de deelsessie 'De online en offline leeromgeving' formuleren antwoorden op fundamentele vragen over het onderwijs.

 • Architect Skafte Aymo-Boot geeft toelichting op zijn project 'Je eigen gang gaan'.

 • In de pauze is er ruimte voor onderwijsprofessionals, ontwerpers, beleidsmakers en toezichthouders om elkaar te spreken en nieuwe contacten te leggen.


 • U leest hier meer over het volledige programma van de conferentie.

  reader
  Lees meer over het ontwikkeltraject Leeromgeving van de toekomst in de reader die het Stimuleringsfonds heeft samengesteld.

  Fotografie: Maarten van Haaff

  Beeld boven: Chris Sigaloff (directeur Kennisland) en Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker starten de conferentie 'Leeromgeving van de toekomst'.