Onderwijs

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie houdt zich al lange tijd bezig met het thema onderwijs. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van de leeromgeving en het verkennen van nieuwe onderwijsconcepten door de inzet van ontwerpers. Op deze pagina vindt u de opgedane kennis uit ondersteunde projecten.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Onderwijsomgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over onderwijs, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

contact

Mail het projectteam Onderwijs:
Jetske van Oosten
Gabriella Fiorentini
of bel: +31 (0) 10 4361600

<
Onderwijs
  • Beeld: Halley VI Research Station, Aecom. Foto: James Morris

Werkplaats Centraal | do|ob i.s.m. Studio Makkink & Bey

team

10 november 2014

Architect en onderzoeker Dirk Osinga van do|ob en ontwerper Jurgen Bey en architect Rianne Makkink (beiden van Studio Makkink & Bey), willen de werkplaats van de toekomst onderzoeken en verbeelden.

Het doel van het verkennend onderzoek Werkplaats Centraal, vakmanschap en de werkplaats in de 21e eeuw is om de bestaande werkplaatsen in het beroepsonderwijs, het onderwijsgebouw en de relaties met de omgeving te analyseren en te evalueren. Daarnaast richt het onderzoek zich op de gevolgen van de technologische ontwikkelingen voor het middelbaar beroepsonderwijs, vakmanschap en de werkplaats in de 21e eeuw.

Hoe zou de toekomstige werkplaats kunnen functioneren in het licht van de nieuwe visies op het beroepsonderwijs, technologische ontwikkelingen en de creatieve industrie? De ontwerpers willen een onderwijsvisie formuleren op basis van verschillende technologische en sociale trends, welke uitgaan van de werkplaats als de ruimte waar vakmanschap wordt onderwezen en in de praktijk wordt gebracht. Daarnaast worden er diverse ontwerpvoorstellen gemaakt gericht op de hardware (architectuur & infrastructuur) en software (organisatie van het onderwijs) van het middelbaar beroepsonderwijs om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Dit project wordt ondersteund in het kader van de Open Oproep Onderwijsomgeving.