12 talenten geselecteerd in Open Oproep Scout Nights
23 april 2020
Tijdens vier online scout nights pitchten veertig jonge makers begin april hun werk om in aanmerking te komen voor een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Twaalf van hen werden geselecteerd voor de volgende ronde: stuk voor stuk makers met een groot potentieel en de ambitie om een ander geluid te laten horen in de culturele sector en daarbuiten.Vier voor Talentontwikkeling aangestelde scouts wisten dit jaar een groot aantal makers te bereiken die zich in belangrijke mate op eigen kracht ontwikkelden in hun vak. De scouts waren elk gekoppeld aan een stad: Marian Duff scoutte in Amsterdam, Meryem Slimani in Rotterdam, Jess Oberlin in Eindhoven en Saïd Belhadj in Utrecht. Het Stimuleringsfonds ontving 83 aanmeldingen voor de scout nights. Na selectie kregen veertig makers de kans om zichzelf en hun opkomende praktijken te pitchen voor een jury. Anders dan gepland, kon dit als gevolg van de covid-19-beperkingen niet op locatie in de vier verschillende steden. Daarom voerden de veertig makers online korte gesprekken met de juryleden. Twaalf makers werden geselecteerd voor de volgende ronde en ontvangen een beurs van € 1000 om een ontwikkelplan voor het komende jaar op te stellen. Met dit plan doen zij in de tweede ronde van de Deelregeling Talentontwikkeling een aanvraag voor een beurs.
reflectie
Het werk van de makers die zich aanmeldden voor de scout nights laat een grote diversiteit in thematiek zien. Veel van hen herkennen zich niet of in zeer beperkte mate in de verhalen waarmee vakgenoten de media bereiken en die over het algemeen worden verteld in de culturele sector. Ze constateren een gebrek aan diversiteit en stellen zich tot doel hierin verandering te brengen. In hun werk focussen ze zich bijvoorbeeld op het (post)koloniale (slavernij)verleden van Nederland en migratiegeschiedenissen van verschillende generaties. De variëteit hierin is opvallend: van de native bewoners van Zuid-Amerika, tot verhalen met betrekking tot Amsterdam, Eindhoven, Indonesië, Aruba, Suriname en Curaçao. Een ander belangrijk thema is gender en seksuele inclusiviteit. Een paar aanvragers focussen zich expliciet op de LGBTQIA+ en 'queer communities'. Opvallend genoeg kiezen veel makers voor traditionele media zoals mode, illustratie of fotografie om vorm te geven aan hun verhaal.
Stafmedewerker Talentontwikkeling Sharvin Ramjan: 'Het is heel belangrijk dat we als Stimuleringsfonds ook deze groep makers bereiken. Ze zijn veel minder zichtbaar in de culturele sector, maar laten een ander geluid horen dan de gevestigde orde en weten met hun werk andersoortige actuele thema's onder de aandacht te brengen.'