Talentontwikkeling

Met het programma Talentontwikkeling richt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zich op het ontdekken en stimuleren van nieuwe en gevestigde talenten. Op deze pagina leest u meer over de resultaten van dit programma.

Per jaar is er één aanvraagronde. Klik hier voor de geselecteerde makers en ontwerpers van de afgelopen jaren.

Lees hier meer over de achtergrond, het budget en de werkwijze van het programma Talentontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

contact

Mail het projectteam Talentontwikkeling:
Marieke Ladru
Sharvin Ramjan
Carlijn Limburg

facebook

<
Talentontwikkeling

Deelregeling Talentontwikkeling → Talentontwikkeling

Barbara Langendijk

Barbara Langendijk

€ 25.000

Barbara Langendijk studeerde in 2013 af aan de masters van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem in de richting Fashion Design. In haar werk gaat Barbara Langendijk op zoek naar de ambachten en stijlkenmerken van een bepaald gebied, om deze toe te passen in haar eigen collecties. De focus van haar afstudeercollectie lag op de traditionele Japanse mode. Dit resulteerde in een collectie waarin stoffen met weinig modellering door middel van klemmen om het lichaam werden gevormd. Deze techniek stelt Langendijk in staat om stukken te maken die een uniforme maatvoering hebben, en afwijken van het gangbare modebeeld. In haar ontwikkelplan legt Langendijk veel nadruk op onderzoek naar het duurzaam produceren van materialen en collecties. Zij wil aan het einde van het jaar in staat zijn om high-fashion bedrijven advies te geven over dit onderwerp. Dit onderzoek zal gedeeltelijk in Nederland plaatsvinden en gedeeltelijk tijdens een reis in Japan. Tijdens deze reis bezoekt Langendijk zowel kleine dorpen waar oude ambachten worden uitgeoefend alsmede steden waar moderne toepassingen worden gezocht. Zij gaat op zoek naar uitwisseling met lokale modestudenten. Tevens zal Langendijk tijdens een stage bij Nike in de Verenigde Staten een ander perspectief op duurzaamheid opdoen. De resultaten van het onderzoek, en een aantal bezoeken aan internationale bijeenkomsten, dienen als input voor een nieuw te ontwikkelen product. Deze wil Langendijk presenteren tijdens de London Fashion Week.

Terugblik door Barbara Langendijk
De eerste maanden van mijn 'Deelregeling Talentontwikkeling' jaar heb ik besteed aan het volgen van lezingen, workshops en het bezoeken van exposities op het gebied van mode en technologie en biologie. Ik heb mij hierdoor kunnen verdiepen in de laatste ontwikkelingen binnen deze onderzoeksgebieden en ik heb makers en denkers kunnen ontmoeten die zich binnen deze vakgebieden bezighouden met het ontwikkelen van mode, textiel en materiaal. Ik heb dit onderzoek kunnen voorzetten in Japan. De focus lag hierbij op crafts, slow fashion en materiaal onderzoek. Ik heb lezingen gevolgd van een Japanse modecriticus, Japanse 'slow fashion' mode ontwerpers ontmoet, fabrieken in natuurlijk textiel bezocht, bamboe leren vlechten van een master craftsman in een dorpje bij Tokyo en veel musea in kunst en crafts bezocht.
Terug in Nederland heb ik een collectie ontwikkeld voor de Amsterdam Fashion Week. Deze collectie was geïnspireerd op een Japans object, 'Shimenawa' genaamd. Dit is een heilig object, gemaakt van gedraaide rijst stro. Door de techniek en vorm van dit object, kwam ik op het idee om rechte lappen stof in elkaar te draaien, waardoor het gebruiken van patroondelen overbodig wordt en er geen afval ontstaat.
Gedurende de Amsterdam Fashion Week heb ik tijdens het 'downtown' programma een performance ontwikkeld samen met perfomance kunstenaar Lisette Ros. Deze performance was een interpretatie van de Japanse thee ceremonie, waar ritueel, harmonie en tijd centraal staan. Vanaf februari heb ik gewerkt aan een collectie voor MOAM collective 2015. Tijdens dit project heb ik samen met vier andere recentelijk afgestudeerde ontwerpers gewerkt aan onze eigen stoffen in het Textiel Museum in Tilburg. We hebben onze ontwerpen kunnen realiseren samen met de Opleiding Meester Coupeur en hebben de collectie gepresenteerd in het Rijksmuseum.
In samenwerking met choreograaf Juanjo Arques en stylist Anna Hoffmann heb ik de kostuums voor de dansvoorstelling 'Departure' ontwikkeld. Het was interessant om met de dansers van het Nationaal Ballet en Codarts te werken en mijn eerder ontwikkelde 'gedraaide' techniek toe te passen in de context van een dansvoorstelling en een lichaam in beweging.
Samen met de Wageningen Universiteit, het ArtEZ Modelectoraat en verschillende bedrijven, hebben we een voorstel geschreven voor de Research Through Design call van het NWO. Binnen deze call staat de samenwerking tussen onderzoekers en designers centraal. Onze aanvraag was gefocust op de ontwikkeling van de hennep teelt voor de verwerking tot een modeproduct in Nederland en China.

website

www.barbaralangendijk.com